Sunday, September 4, 2016

Merdeka Ride 2016

salam rakan2 blog ..
wlupun sambutan Merdeka dah 5 hari berlalu, namun disana sini masih banyak berbicara psl semangat Merdeka ..
banyak juga baca entri2 merdeka rakan2 blog ..
teringin nak buat entri Merdeka setelah mengikuti Merdeka Ride grup kami dengan jarak ride 900km ..
bermula dan berkumpul di BHP selepas toll gombak  


bergambar ketika berkumpul ..
memang semangat merdeka betul ..




yang selalu kepantai timur pasti tau tempat ini,..
penghujung hiway Gua Musang sebelum masuk ke jalan biasa ..






berhenti di sini sbb tertarik dengan pemandangan bukit2 tu


Merdeka Merdeka Merdeka ..


dari Gua Musang ambil jalan Dabong masuk ke Jeli ..


diJeli makan di kedai sebelum memasuki jalan ke grik ..
sedap ayam berempah disini .. harga pun murah 


dihentian lebuh raya Grik/ Jeli . berhenti untuk mengisi perut dah menunaikan kewajipan ..
selepas menempuh hujan sebelum sampai di situ, terasa kesejukan ketika disini




 masih d hentian ni lagi.
sempat merentang bendera lg utk Merdeka Ride ni ..


berhenti sebentar dijambatan Tasek Banding ..



sempat bergambar bersama ..


dari tasek banding, menuju ke Pengkalan Hulu, Kuala Kangsar sebelum ke Kuala Lumpur ..
ketika perjalanan ke Kuala Kangsar, menempoh hujan lebat ..
banyak terpisah ketika ini sbb berhenti berteduh tidak ditempat yg sama ..
kegelapan selepas magrib dan dengan hujan lebat tidak perasan rakan memusing ketepi utk mencari tempat berteduh ..
alhamdulillah, bila hujan reda kesemua berkumpul di Hentian Sungei Perak sebelum gerak bersama utk pulang ke Kuala Lumpur 



Wednesday, July 27, 2016

Berita 1 Syawal

salam rakan blog ..
pagi 1 syawal farish dh minta belikan akhbar Berita Harian ..
kata nya cerita dia ada kluar dalam akhbar pada hari tu ..
lepas solat sunat eidulfitri ..
singgah kt kedai untuk membeli senaskah Berita Harian ..
selak selak ...
jumpa berita psl farish tu ..

hero yg bertopi tu ...


semua dewasa, dia jer yang seorg budak ...



sekadar berkongsi cerita perkembangan hero aby ni ..

Monday, July 25, 2016

Monyet pun Beraya ..

salam syawal rakan2 blog ...
masuk hari ni dah 21 syawal ..
bermakna dah 21 hari ramadan meninggalkan kita
dan 21 hari juga kita berziarah sesama kita dalam mengeratkan siratulrahim ..

banyak entri raya dari rakan2 blog dh di jengah ..
menarik dan meriah kisah2 raya yg dipaparkan ..
aby pula tk tau kisah apa nak buat utk memulakan post raya ni ...

memulakan dengan baby ni ..
nama panjang nya ramadan tp nama panggilannya Adan ..
dah hampir 2 tahun dengan kami .. 
yg menjaga mcm anak sendiri, anak no 2 yg nama sheila ..
berak kencing, makan minum serta menukar phempers semua dibuatnya .
tidor pun bukan saja sekatil malah satu selimut dengan Adan ni ..

gambar bawah ni aksi Adan semasa raya 2015 ...





Semasa Raya tu, kemana adan pegi misal ada budak kecik pasti budak2 tu akan bermain atau mengacah2 Adan ni ..
ada yg berani sentuh Adan dan tak kurang yg takut2 berani ..
tk berani nak sentuh ..
pernah sekali, masa kami brekfest di luar .. Adan kami tinggal dalam krete .
krete tu pun tk jauh dari kami duduk..
nampakla Adan panjat sana panjat sini dalam krete tu ..
lps tu ada beberapa famli datang kt krete tu minta izin kt kami utk bergambar dgn berlatar belakangkan Adan dalam krete tu ...


                                                           aksi Adan dalam Hari Raya 2016 ...


saiznya lebih kurang jer ..
walaupun dah besar sikit dari raya tahun lepas ..


Jee di sebelah Adan tu ...


satu hari kami menziarah rumah kakak ..
kat rumah kakak ni banyak pokok2 ..
letak kan Adan ni kt dahan tu ..
saja nk test .. yg pasti Adan tk berani nak panjat ..
yg dia buat adalah lari turun ..




gelagat adik kecil ni nak mendekati Adan ..


walaupun hanya seekor monyet (Gray monkey) atau lebih tepat di panggil Lotong,
yg hanya makan buah2 atau daun2 .. aksi, marah dan merajuknya amat mengusik hati ..
marah bila kita kacau dia makan, dia akan pegang tangan kita dan gigit ..
tp gigi yg mengigit buah buahan, tentu la lembut jer gigitan nya ,,
tidak terasa sakitnya ..

sekadar coretan syawal utk di kongsi ..
insyaallah ada masa buat entri raya yg berat sikit ,,,

Wednesday, June 22, 2016

Berbuka di Rumah Anak Yatim ..

salam rakan blog ..
moga ibadat puasa yg sedang kita lalui berkekalan dan moga diterima Allah swt amalan2 yg kita kerjakan sepanjang bulan Ramadan ini

masa : Ahad 18/june /2016
Kunjungan sekali lagi ke rumah anak yatim As Solihin di Jalan Aman, kampong Kancong Darat Banting, Pernah berkunjung ke sini pada 2014 dan ada entri diblog ini tentang kunjungan itu,
Cuma waktu tu pergi bersama grup lain.
Bila club kata ramadan ni antara program kita adalah ke Rumah anak yatim ni ..
aby la orang pertama yg bagi nama untuk setuju hadir ..
kunjungan ke kampong sendiri ..
mesti la tak nak ketinggalan ..

tempat berkumpul menunggu kawan2 yg lain distesen Petronas, Kancong Darat ..


sebahagian dari rider2 yg akan ke rumah anak yatim tu nanti .
jarak dari stesen minyak ni ke rumah tu tk la sampai 2 km .. 


sesi taklimat ..
yg menariknya antara taklimat ni ..
mengingatkan rider2 yg dihadapan sedikit tu ada bazar ramadan ..
minggu sebelum nya ada grup moto melalui jalan tu kena marah dengan penyunjung bazar sbb 
membingitkan ketika melalui kawasan bazar tu ..
sebagai anak tempatan yg tau sangat kawasan tu,
aby bagi satu route yg tidak melalui jalan bazar tu ,
sebaliknya melalui lorong2 belakang utk menyampaikan ke tempat yang dituju



Alhamdulillah, sampai ke tempat yg dituju ..
Rumah Anak Yatim As Solihin



mencari tempat untuk parking moto masing ..


antara adik2 cumil yg menjadi penghuni Rumah tersebut..


adik2 bersedia utk dibawa berjalan dengan moto ..

                                      
                                   
                                     

seperti biasa, main event nya adalah membawa adik2 menaiki motor berjalan di sekililing sekolah tersebut






pengetuan rumah yatim ni ..
kenal dengan wak ni cuma dia saing abang2 aby ..





persiapan untuk berbuka puasa ..
yg berbaju melayu tu pun wak club moto juga cuma hari tu
wak ni dia sponsor cendul ,
tu yg buat kerja kerja penyiapan 


antara juadah2 berbuka puasa ...


mengameen doa2 ketika membuat tahlil seblm berbuka puasa



sesi bergambar beramai ramai antara rider2 dan penghuni rumah as solihin ni


majlis penyampain sumbangan club kepada pengetua as solihin


tanda sama sama menghormati sumbangan2 kemasyrakat kedua dua hamba Allah ni ..
emo juga tengok gambar ni ..


 majlis bersurai tidak lama selps selesai majlis berbuka  ..
menjelang isyak, aby berhenti di satu surau masih d kampong Kancong Darat tu juga ..
berhenti utk solat isyak dengan terawih sekali ..
masa di surau tu aby di sapa dengan seorg adik siap dengan pakaian jubah ..
dia tanya aby, dari mana ..
aby pun jawab dari rumah as solihin ..
lps tu baru perasan yg aby apa nampak adik ni dirumah as solihin tu sbb jubah dia ada cutting yg sedikit yg dapat menarik perhatian ..
aby pun tanya ..
"adik bukan ke dari rumah as solihin td? sy perasan adik tadi "
jwb adik ni " betul, saya dari rumah assolihin, datang ke sini sebab ada tugasan sikit"

kira faham la dengan kata2 dia ..
ketika ramadan macam sekarang , pembaca2 quran yg mahir dan rumah2 kebajikan akan diambil utk menjadi imam terawih ..
betul sangkaan aby ..
ketika terawih adik ni yg menjadi imam ..
alhamdulillah , tidak membawa surah lazim ..
tetapai membaca surah panjang ..

untik adik2 yg dirumah as solihin,
wlupun berbuka dan bersahur tidak dengan ibu bapa ...
namun Allah swt tetap memberi kegembiraan dan ketenangan kpd mereka dalam menjalani kehidupan alam kanak2 sementara menunggu alam dewasa utk berdikari dan menjalani kehidupan
sendiri ,,