Wednesday, January 18, 2017

Tanjung Piai . titik penghujung tanah besar Benua Asia

salam rakan2 blog ...
bertemu kembali didunia blog untuk tahun yang baru, 2017 ..
bila berpindah ketahun yang baru bertambah juga la umur blog ni ..
harap harap rakan2 blogger masih ingat lagi blog satuperlumbaan ni ..
lama juga menyepi ..

Ingin berkongsi coretan perjalanan ke Tanjung Piai, pada bulan december yang lepas.
tempat yang dikata titik hujung tanah besar benua Asia.

seperti biasa, perjalanan yg bermula dari RnR seremban tempat berkumpul semua rakan2 bikers..
sedikit taklimat dan membaca doa sebelum memulakan perjalanan .. 
program ride ni juga adalah sempena sambutan 1st aniversary ride utk club kami






berhenti selepas toll plaza ..
lupa plak toll plaza apa .. 
disini kami disambut rakan biker johor ..
bila bergabung jadi ramai  ..
lebih dari 100  buah moto ..



dari sini rakan johor ni membawa kami ke Tanjong Piai ..



sampai di kawasan parking Tanjung Piai ni ,,
rupanya rakan Johor ada menyediakan khemah utk program ni.


mcm biasa, klu ada program di johor mesti disambut dengan meriah ..


khemah , juadah keramahan kawan2 disini .. 


peluang utk beramah mesra dengan sedulur2 dsana ..



juadah spesel sama, masak lemak nangka campur daging, ikan cencaru masak kicap dan ayam ungkep.
yg menarik nya hidangan nasinya..
nasi di masak lembek ..
ala ala bubur nasi ..
bila nasi lembek yg panas  ni kena dengan masak lemak nangka..
ditambah dengan sambal belacan pedas ..
apatah lagi perut dah lapar ..
memang amat menyelerakan



lps makan2 dan berjalan beberapa program club ..
masa untuk berjalan ke Taman Negara Tanjung Piai ni





asalnya aby tk faham apa yg dimaksudkan dengan ayat penghujung tanah besar ni .
tapi bila diterangkan dan melihat kpd peta baru lah faham apa yang dimaksudkan dengan titik hujung tu ..



rupanya kt malaysia pun ada landmark yg hebat juga ..
landmark bertaraf global ..


hari tu tak ride dengan moto ijau seperti selalu ..
tp mengguna moto anak saudara .

Apapun walau sekadar ride ke tanjung yg malam tu dah kembali ke rumah, 
ride tu tetap enjoy ..

Wednesday, November 16, 2016

Main Parkour pulak Dia ..

salam rakan2 blog ..
musim persekolahan dah hampir melaboh tirai ..
musim cuti dah mula menggamit ..
dengan SPM sedang berjalan, banyak hari persekolahan pun dikorban sama.
budak2 pun ramai yg dh tk pergi skolah ..

minat hero aby yg seorang ni ..
sekarang dah berjinak2 dengan permainan Parkour.
mungkin ada yg tak tau pasal Parkour games ni.
ianya satu jenis permainan yg boleh meringan badan, berlari sambil melompat dan membuat summersault ..( betul ke ejaan tu ) 
kalau tk ada training gustinya atau tk pegi sekolah, pastinya sebelah petang berkumpul dengan kawan2 sepermainan dan praktis berparkour ni.
katanya berparkour ni lebih puas dari wrestling


parkour ni dapat dilihat dalam movie ketika adegan kejar mengejar ..
selalunya apabila mendekati pagar atau nak membuat satu lompatan merka boleh membuat dengan langkan yg sama tanpa berhenti , atau misal ketika berlari diatas tembok, ketika hendak turun dr tembok, mereka terus membuat summersault utk turun kebawah ..


sekadar letak sekali gambar2 hero ni yang tk reti sakit bila dilambong, melambong dan dihempas.


yang baju putih tu sifarish lah dalam event gusti nya tempoh hari


dua orang sekali menghempas dia kelantai , masih carry on juga .. 


ketika menerima terjahan terbang ...  demi beraksi didepan audient, ok jer ..
sakit semua boleh  serap ..
yang penting bagi performance sebaik mungkin
mungkin hero aby ni join parkour ni sbb nak mantapkan performance dia ketika di gelanggang kot.

satu yang menarik bila sihero ni join klub gusti,
athma nya dah tiada..
mungkin ada tapi dah kurang.
diawal blog ni ada beberapa entri yg sihero ni ditahan dalam wad sbb athma ..
bila baik selepas di Wad, 4atau 6 bulan sekali akan pergi hospital utk menyedut gas ..
rasanya terkini lebih setahun dia tidak kehospital utk menyedut gas tu ..
mungkin keaktifan dia training sedikit sebanyak membantu mengurangkan athmanya ,,


lucu juga bila tengok liputan ni di Harian Metro yang lepas ..
farish yg tengah pada gambar kecil tu .. 

apapun green light dari papa nya  ..
tanpa parent dia tak dapat ditraining dengan rakan2 nya ..
sebagai budak yg baru 14 tahun, kesemua pergerakan masih dalam bantuan parentsnya ..

Saturday, November 5, 2016

Selamat menduduki peperiksaan SPM


salam rakan blog 

Untuk anak ku Jee yang akan menduduki peperiksaan SPM esok, papa doakan agar dapat menjawab soalan dengan tenang dan senang. Moga dipermudahkan Allah swt sepanjang duduk di dalam dewan peperiksaan tu.
Diharap pengalaman mengatur langkah di dewan chansellor universiti akan membakar semangat utk mengatur langkah sekali lagi bagi menerima skroll yg lebih baik. Tidak ketinggalan doa ku kpd semua calon2 lain untuk buat yang terbaik ketika peperiksaan nnti. 




beberapa anak rakan2 blog pun akan menduduki peperiksaan SPM ni juga ..
sebagai ibu bapa kita dah sokong dengan masa dan kewangan.
tuisyen, buku buku tambahan dan program2 menghadapi SPM yg diatur sekolah dipusat2 pengajian tinggi ..
menyediakan makanan2 ringan semasa anak membuat ulangkaji pun dilakukan.
menghadirkan diri di program bacaan Yassin dan solat hajat perdana dh di buat ..
doa persendirian kita memohon kepadanya pun telah dilakukan .
diharap anak kita anak melakukan tugasan nya dengan cemerlang ..
selamat menduduki peperiksaan utk anak2 anda semua .

Goodluck, all the best and do your best .

Monday, October 31, 2016

Graduan Tua

salam rakan2 blog ..
moga semua sihat dan ceria memulakan hari pertama dalam minggu baru...

musim konvo sana sini, anak2 tingkatan 5 pun turut merasa konvo, berjubah dan mengatur langkah di Dewan Chancellor Universiti.
aby pun tidak ketinggalan, pengajian lps sampai ke puncaknya apabila Majlis Konvokesyen diadakan pada sabtu lepas, 22/10/2016. sekadar ingin berkongsi hari yang menggembirakan bila dapat mengatur langkah di Dewan Chancellor Unversiti Malaya sekali lagi


graduan2 tua sedang mengambil tempat



sebahagian dari coursemate


bergambar bersama graduan2 lelaki


tk lupa gambar graduan perempuan,
harus diambil juga 


satu posing utk rakan2 blog .. bunga matahari pemberian dari anak amat bermakna sekali ..
bersama Nad dan Sheila, yg akan konvo degree nya tahun depan.
jee and farish tk ikut sbb kad jemputan hanya utk 2 org shj ..
wife pun mase ni di oversea 3 minggu ..
tu yg bertemankan 2 anak dara ni ,


selalu klu letak gambar mesti berjaket dan riding suit atau pakaian yg bersangkutan dengan permotoran
tp untuk kali ini dengan pakaian jubah plak ..
harap2 pencarian ilmu ini tidak terhenti takat disitu ..
moga diberi kekuatan untuk menambah lagi dengan 
kejayaan yang lebih gemilang

Sunday, October 16, 2016

Majlis menerima kunjungan Merisik

salam rakan2 blog ..
lama tak muncul dengan entri baru ..
agak menyepi juga, minta maaf klu agak kurang bertandang ke blog rakan2 semua.
entri menerima kunjungan merisik anak kedua, yg selalu aby panggil Sheila ..
satu majlis ringkas, atas permintaan Sheila yg tak mahu majlis yg besar ..
sekadar di hadiri oleh keluarga, saudara dekat.

majlis ini adalah lanjutan kepada kunjungan keluarga teman sheila pada Hari Raya Adilfitri lepas.
bila didatangi oleh keluarga lelaki utk berkenal kenalan antara kedua dua orang tua.
pastinya aby gunakan kesempatan tu untuk bertanyakan keperluan membuat satu ikatan utk kedua dua anak kami tu .. agak terkejut juga mereka dengan pertanyaan aby tu sbb mereka datang sekadar untuk berkenalan dan tidak ada persediaan dalam menjawab persoalan aby ..
alhamdulillah, mereka juga faham kehendak aby,
sheila pun dah bercouple dengan anak mereka agak lama juga ..
memang molek la klu selepas ni keluar bersama dah ada ikatan mukadimah ..


hari yang ditetapkan 10 september, 2 hari sebelum Hari Raya Haji ..
datang la rombongan keluaga lelaki berkunjng ke kediaman aby.
tak ramai rombongan mereka , sekadar 5 buah kereta.
memang itu la yg dijanjikan jumlah orang yg akan datang. 


duduk bersila lebih mudah untuk berbicara.
sebagai first timer buat majlis menerima rombongan merisik pasti la banyak kekoknya ..
yang penting, apa yang di inginkan sepakat tercapai .


cincin gelang rotan sebagai tanda mengikat anak aby ni ..
gambar bawah kakak kepada teman sheila ..


semua gambar2 yg  farish ambil. aby pesan kt dia suruh ambil gambar sbb aby tidak akan ada masa utk ambil gambar disebabkan akan berbual dan berbincang dengan rombongan berkenaan majlis merisik ini.
sempat farish ambil gambar sheila yg duduk disebalik dinding tu 


yg menyarungkan cincin ni adalah ibu angkat teman sheila  ..
ibu yang menjaga bakal menantu sejak dari kecil lagi.





yang di pula ibu kandung bakal menantu dan bakal besan  ..
bersalaman juga dengan adik beradik keluarga lelaki tu ..


hantaran ringkas yg d terima untuk majlis tersebut




menjamu selera, hidangan yang ala kadar .



hi Jee ni .. SPM tahun ni ,,
dia pun sibuk hari tu ..


sebelum bersurai, keluarga lelaki ajak bergambar dengan sheila ..
yg disebelah sheila tu la jejaka idamannya 


lama nk menulis entri ni tp tak berkesempatan ..
akhirnya dapat juga disiapkan ..
selalu tengok dan baca majlis orang.
akhirnya dapat juga menulis untuk majlis sendiri ..