Saturday, February 22, 2014

Menghadiri sessi Temusiasat di JPJ

salam rakan2 blog ..
hari khamis lps aby telah bertandang ke JPJ ..
tujuannya adalah utk menghadiri satu temu siasat di sana ..
puncanya .. beberapa hari seblm tu, terima satu AR register utk hadir ke JPJ bagi sessi temu siasat sbb kenderaan yg berdaftar WXXXXXXX telah melanggar lampu isyrat.

hari khamis tu ..
datang lah aby ke JPJ, lps 2 jam menunggu baru nombor giliran aby dipanggil ..
masuk jer dalam bilek, sessi soal siasat berjalan.
dimaklumkan, nak dipastikan tidak ada nafi menafi selepas tu ..
ditunjukan gambar kenderaan yg dimaksudkan ..
memang 4WD kita .. satu gambar sebelum sampai ke Trafik light ..
satu lg gambar masa melepasi trafik light, menampakan lampu sedang merah ..
wlupun tk nampak muka pemandu nya disebabkan gambar tu dari jauh ..
tk perlu lah nak menegakkan benang basah ..
Sudah Terang Bersuluh .. ngaku jer ..

saman yg dikenakan RM300/ .. tiada kurang ..
dah boleh agak sbb sebelum tu berbual jaga dengan org2 yg keluar dari bilek temusiasat tu ..
rata2 suma samannya RM300 juga ..

cuma yg lucu ..
masa pegawai JPJ tu minta lesen utk di catat butiran ..
pegawai tu bertanya ..
"pakai motor besarke" ..
jawab aby .. "ohh. encik perasan saya pemegang lesen B penuh yer !!
yes .. saya penunggang motor besar " ..
lps tu bercerita la psl motor ni ..
mana tau ..kot2  lps sembang2 dapat diskaun saman ..
rupa2nya tetap RM 300/juga ...

diberi ruang juga .. selepas ditulis kertas saman,
sama ada kita nk bayar wktu tu atau bayar kemudian ..
klu nak bayar kemudian pun boleh juga ..
sbb mana tau kita tk bersedia wktu tu ..
aby pilih utk bayar wktu tu juga ..
tu perlu nak datang lg lepas tu ..

yg lawak ..
lps keluar dari kompleks JPJ ..
ditrafik light yg pertama, tempat yg aby kena perangkap trafik light tu ..
bila mendekati trafik light lampu hijau mula berkelip ..
lps lampu hijau berkelip baru lampu kuning .. lps tu baru merah ..

dalam hati masa mendekati trafik light tu ..
nak tekan minyak atau perlahankan kederaan ..
lampu belum kuning .. cuma isyarat yg kuning akan menyala lps tu ..
ahhh ... tekan jer minyak ...
lps kuning .. ketika ditengah trafik light ..
dah  merah  .. klu ada operasi sembunyi .. pasti kena lg ..

betul la Tun Mahathir kata ..
Melayu Mudah Lupa ..
baru kena bayar RM300/..
tk sampai 20 minit ...
dah lupa ....

sekadar tambahan ..
esok, Semestet baru pengajian bermula ..
utk beberapa bulan ni, Sunday ride nak kena bataskan ..
rasanya puas brek 2 bulan ni dengan aktiviti ride ..
time for Back To School ..

32 comments:

  1. Assalam,,,dah lama bunda tak BW kesini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'kum salam bunda ..
      Tq .. sudi singgah lg diblog yg agak dhoif ni ..

      Delete
  2. Assalam bang....amboi baru lepas bayar rm300 tu...haha..silap2 kang kena lagi...haha..harapnya idak lah ya....
    ohh nak masuk semester baru dah ye...selamat berkuliah semula ...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam atie ..
      tu la bila dihinggapi sindrom mudah lupa ..
      tq .. atas ucapan sambung kuliah tu ..

      Delete
    2. singgah Rabu... dah sibuk start kuliah ye?? :)

      Delete
    3. salam atie ...
      terharu aby .. wlu tk ada entri baru tp atie sudi datang bertandang..
      terlalu sibuk .. beberapa hari juga tk jengok blog ..
      200 work order dr hsp ni kena siapkan dalam masa satu bulan ..
      tu yg siang malam .. siapkan tugasan diberi

      Delete
    4. hehe...salam bang...apapun dahulukan kerja dulu yg penting...
      Happy working! & moga abg sekeluarga sihat2 hendaknya..:)

      Delete
    5. klu lapang nanti,
      insyallah buat entri baru ..
      buat masa ni kena utamakan kerja dulu
      Tq atas wish tu

      Delete
  3. Tapi kalau dah kuning kita tak sempat brake, kalau brake pun mesti akan terlepas garisan putih, memang akan terus jugak la kan langgar lampu merah tu.


    Orak roso opo² yo kang lepas kueh kay eh waie telung atus kambek uwong, lepas tu nggawe meneng? Telung atus tu kayah eh telung pusen yo? Hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam tata ..
      lps kiyer arek di eleng2 jugak la ..
      telung atus, iso enggo tuku buku okeh,
      opotah meneng wes mulo blajar meneh ..

      Delete
  4. Assalamu'alaikum aby

    Lama tak ke sini...dah terang lagi bersuluh ya..kenalah tunaikan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam k werdah ..
      yup, lama jga tk nampak entri baru k werdah
      moga kak sihat seadanya ..

      Delete
  5. Orang kaya memang macam tu kan kang kan..hehehehehe. Takperlah, muraaahhh rezeki JPJ Malaysia...hhihihi

    Oh, selamat menimba ilmu.

    ReplyDelete
  6. sala azela ..
    moga2 lebih berhemah lg pemanduan ..
    yup ... murah rezeki JPJ tu

    ReplyDelete
  7. Dak opo... duet tey akeh.... sedekah kambik JPJ hehe....
    Rasa sayang ek RM300 bagi depa mcm tu aje Aby.....nge'ei bojo ney top up seng wes ono meneh apik Aby....poholo ney akeh! Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam hainom ..
      sayang jugak karo duit tay seng mabor kewi ..
      tp redho waeh lah ..
      salah dewei kan ..
      terimo waeh lah ..

      Delete
  8. Lain kali kalau banyak sangat duit tu bagi kakak buat apa bagi kat JPJ.
    Baru bayar saman wes langgar traffic meneh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kz ..
      dino2 neng dhalan .. trafik lite plak suwi ..
      angger suwi banget ..
      langgar wae ...

      Delete
  9. salam aby....ooo kena datang ke sana erk...x pernah kena lg...dan harap2 x kena la...hehehe....tak serik upanya...nak kena tambah lagi 300 la tu...x per...aby mmg suka bersedekah pada JPJ... :)

    ReplyDelete
  10. salam noe ..
    asam garam di jalan raya ..
    bagaikan ikan dilaut ..
    sesekali termakan makan mata kail juga ..
    he..he..

    ReplyDelete
  11. Ndelok konco ney ..... waras riko?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mampir, mampir..
      njagong la ..arek gombey opo ..
      aku waras waeh ..
      he..he..

      Delete
  12. Lamanya tak singgah sini.

    Aina pun ada saman terbaru kena di Highway Pauh-Changloon lalai sebab biasa highway 110km/jam tekan 100km/jam dah kenaaaa...alhaiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam JA ..
      aby pernah juga lalu hiway tu ..
      dihiway memang ada tempat2 90dan 100 kmj,
      terutama di susur keluar .. memang had kelajuan nya rendah ..
      sedia utk bayar jer la ..
      he..he..

      Delete
  13. Assalamu'alaikum Aby..

    Dah lama tak berkunjung ke sini...baru ada kesempatan...diharap happy happy selalu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam saridah ..
      lama juga tk nampak entri baru dari saridah ..
      moga saridah sihat2 sama ..

      Delete
  14. saman tu jadi income negara. hihi!

    *comelnya ternakan. mesti kos hidup tinggi kan sis.. :-)

    ReplyDelete
  15. salam BtK ..
    Tq ziarah blog aby ..
    bukan sis, tp bro
    he..he..
    insyallah nanti ziarah balik ..

    ReplyDelete
  16. hihihi.. Aby ni.. memang saja jea nak sedekah duit kat JPJ yea.. hihihi

    ReplyDelete
  17. Salam TB,
    Klu nk jd org pemurah kena kuat sedekah. Cuma sedekah ni tk ikhlas. Hehe

    ReplyDelete