Wednesday, January 18, 2017

Tanjung Piai . titik penghujung tanah besar Benua Asia

salam rakan2 blog ...
bertemu kembali didunia blog untuk tahun yang baru, 2017 ..
bila berpindah ketahun yang baru bertambah juga la umur blog ni ..
harap harap rakan2 blogger masih ingat lagi blog satuperlumbaan ni ..
lama juga menyepi ..

Ingin berkongsi coretan perjalanan ke Tanjung Piai, pada bulan december yang lepas.
tempat yang dikata titik hujung tanah besar benua Asia.

seperti biasa, perjalanan yg bermula dari RnR seremban tempat berkumpul semua rakan2 bikers..
sedikit taklimat dan membaca doa sebelum memulakan perjalanan .. 
program ride ni juga adalah sempena sambutan 1st aniversary ride utk club kami






berhenti selepas toll plaza ..
lupa plak toll plaza apa .. 
disini kami disambut rakan biker johor ..
bila bergabung jadi ramai  ..
lebih dari 100  buah moto ..



dari sini rakan johor ni membawa kami ke Tanjong Piai ..



sampai di kawasan parking Tanjung Piai ni ,,
rupanya rakan Johor ada menyediakan khemah utk program ni.


mcm biasa, klu ada program di johor mesti disambut dengan meriah ..


khemah , juadah keramahan kawan2 disini .. 


peluang utk beramah mesra dengan sedulur2 dsana ..



juadah spesel sama, masak lemak nangka campur daging, ikan cencaru masak kicap dan ayam ungkep.
yg menarik nya hidangan nasinya..
nasi di masak lembek ..
ala ala bubur nasi ..
bila nasi lembek yg panas  ni kena dengan masak lemak nangka..
ditambah dengan sambal belacan pedas ..
apatah lagi perut dah lapar ..
memang amat menyelerakan



lps makan2 dan berjalan beberapa program club ..
masa untuk berjalan ke Taman Negara Tanjung Piai ni





asalnya aby tk faham apa yg dimaksudkan dengan ayat penghujung tanah besar ni .
tapi bila diterangkan dan melihat kpd peta baru lah faham apa yang dimaksudkan dengan titik hujung tu ..



rupanya kt malaysia pun ada landmark yg hebat juga ..
landmark bertaraf global ..


hari tu tak ride dengan moto ijau seperti selalu ..
tp mengguna moto anak saudara .

Apapun walau sekadar ride ke tanjung yg malam tu dah kembali ke rumah, 
ride tu tetap enjoy ..

17 comments:

  1. sebelum ke Johor hari tu saya mmg bercadang nak ke Tanjung Piai..sayangnya semasa kat sana hujan ja memanjang..

    ReplyDelete
  2. Salam kamsinah.
    Nampak juga trip kamsinah ke Johor tu.
    Bnyak tmpat yg kam lawati.
    Aby sampai juga kt resto Firefly ..
    Salah satu destinasi jalan2 kamsiah tu

    ReplyDelete
  3. Salam Aby...mesti aby rasa puas hati kan...dapat ride...walaupun balik hari jer...ramai juga yg join yer...

    ReplyDelete
  4. salam noe ..
    betul tu, ride dan keramahan rakan2 disana buat kita rasa puas, walaupun takat ride sehari jer

    ReplyDelete
  5. Assalam.kang... Kabare? Wah...dah sampai yo? Nampak seronok tu.

    ReplyDelete
  6. w'kum salam aziela,
    waras jer ..
    tempat biasa2 jer ,,
    yg seronok journey nya ziela

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum aby,

    Sebelum ni kerap dengar Tanjung Piai tapi tak pernah sampai jadi melalui post ni baru tahu lokasi titik hujung tanah besar.. Seronok tengok bikers..

    Thanks for sharing..

    Note : Sorry terpaksa delete 2 komen sblm ni sbb silap salutation..

    ReplyDelete
  10. w'kum salam LZ.
    tq singgap kt blog aby ..
    bila dh tau lps ni blh la bertandang ke Tanjung Piai tu .

    ReplyDelete
  11. Salam Aby..... wes suwi orak teko keney. Waras riko?
    Wong Johor kan mmg ramah ramah kok hihi...Masak kicap kambek Ungkep mmg masakan wong Jowo. Masak ey gelis, kepenak pulak kuwi. Lepas masak gelis rehat tey haha...
    Nangopo kudo hijo ney? Meriang?
    Jie kepriwei result tey? Njikuk endi?

    ReplyDelete
  12. wkum salam hainom
    alhamdulillah waras waeh.
    masa kuwi kuda ijo meriang.
    iyyo wong johor memang ramah2.
    anak ku oleh sijiA siji C saji D, lain2 B kabehan ..
    okeh banget B nay
    seng gayah A Sain ..
    pelajaran teras seng lain,
    english, maths BM ..
    oleh B
    kiro syukur jugak la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yolah....opo opo pun seng nerimo waey. Tahniah Jie...

      Delete
  13. Assalamualaikum aby...

    Salam Ramadan Mubarak...dh lama betul sy tak bertandang ke blog aby.

    ReplyDelete
  14. Salam Ramadhan Aby.
    Tahniah..... njikuk course opo? Untunglah kuwey cepak waey. Ngeter key dak kesel...

    ReplyDelete
  15. Wkum salam nom..
    Iyyo, untong cedek waeh.
    Rm70/ lepas lungo/balik duit minyak karo toll.
    Riko rm70/ minyak lungo pun orak cukup ..
    Belonjo overnite meneh kan.
    Jemuah iki anak ku ngomong nde'a arek blk dewei karo batir2 nunggang komuter..
    Nyong orak perlu jemput ..
    Mayar kan??
    Anak ku njokok jurusan Keushawanan

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum. tertarik hati nak ke Tj Piai

    ReplyDelete