Saturday, February 12, 2011

as sajdah@al insan ...


cuti raya cina minggu lps semasa aby ke penang, sempat bersembahyang jumaat dimasjid kampong Ara Kuda, Penanti. cantik dan besar masjid nya.
yg menarik perhatian aby dalam masjid nya ialah surah as sajdah dan al insan tercetak pada jubin dinding dihadapan iman dengan jumlah keluasan utk kedua dua surah sebesar 24 kaki persegi. besar tuu...
kelaziman yg aby jumpa cume sekadar poster besar digantung dihadapan imam.

kelaziman di malaysia ni pagi hari jumaat imam2 surau atau masjid akan membacakan kedua dua surah ni, disebabkan yg kedua dua surah tu panjang ( sajdah 3 lembar, al insan dalam 2 lembar) mungkin antara faktor yg meletakan surah di hadapan imam adalah utk membantu mengingatkan balik sekiranya berlaku tersangkut dan makmum tk dapat membantu, dapat depa sambungkan berpandukan ayat yg di gantung tu ..

itu lah senario pagi jumaat di malaysia dan masjid khariah tempat aby duduk pun tk terkecuali. surah sajdah dan al insan macam dah wajib yg perlu dibaca pada jumaat pagi. kadang2 timbul juga sedikit masaalah pada jemaah surau bila ada seorg dua yg boleh baca surah as sajdah, tp bila depa tiada masing2 tk mau kehadapan utk menjadi imam sbb malu tk tau baca surah as sajdah tu.. wlu mereka ni boleh baca surah2 yg lain...

sekadar teringat kuliah ustaz kt masjid kami, ustaz ni tegur bertapa org2 kat malaysia lebih dari masjid kt arab, katanya kt arab pun tk tiap2 pagi jumaat baca surah as sajdah, tp kt malaysia ni setiap pg jumaat pasti as aajdah .. di syorkan la sesekali gantikan la dgn surah yg lain, supaya tk mcm nampak wajib .

utk aby, aby terima saja apa yg imam baca pd pagi jumaat tu,
klu baca as sajdah sekurang kurangnya dapat la buat sujud tilawah dan berdoa,
yg bermaksud,

"Aku sujudkan wajahku ini kepada yang menciptanya dan membentuk rupanya dan yang membuka pendengarannya dan penglihatannya. Maha Suci Allah sebaik-baik Pencipta".

dan ... sekiranya ditolak kedepan pd pagi jumaat insyallah dapat aby laksanakan kedua dua surah semasa solat, sbb masa duduk diutara banyak kali juga aby laksanakan .....

8 comments:

 1. Assalamualaikum aby,

  Kalau di Masjidilharam memang setiap solat subuh tidak tinggal surah sajadah. Sayunya menusuk ke kalbu. Kalau menjadi amalan pun bagus juga. Di tempat kakak kalau sekolah beraliran agama surah sajadah merupakan surah wajib hafaz. Jadi mereka memang hafaz sejak usia 13 tahun lagi tak kira perempuan atau lelaki.

  ReplyDelete
 2. Assalamu'alaikum aby

  Kak setuju dengan pendapat aby.. jika imam baca surah as sajdah tu memang eloklah.. sebab digalakkan ikut sunnah.. betul kan?

  ReplyDelete
 3. salam k zakie,
  alhamdullillah klu dapat ikut bila imam baca surah sajdah tanpa rasa malas.
  psl wajib hafaz tu, utk umo2 yg muda mcm tu memang cepat tangkap klu kena gaya pengajaran nya ..
  utk org dewasa pun boleh juge misal ada ketekunan,
  sbb menghafal surah sajdah lebih mudah dr surah al insan tu...

  ReplyDelete
 4. salam k werdah,
  memang bagus k werdah,
  setidak tidaknya kita boleh kenal surah sajdah ..
  klu tk nak pergi subuh jumaat,
  silap2 dengar surah as sajdah pun kite tk tau ...
  tk gitu

  ReplyDelete
 5. assalamualaikum aby..

  kat surau saya pun dah jadi mcm wajib tetapi saya memang lum dapat hafal lagi surah ini...kalau suruh ke depan, memang tak dapet la hehehehee

  ReplyDelete
 6. salam sahrom,
  sehari beberapa patah kalimah,
  insyallah boleh hafal penuh,
  tk susah ayat tu, ditambah dgn tiap2 jumaat boleh didrngar memudahkan lg utk menghafalnya ..

  doa aby,
  satu hari nanti sahrom juga boleh kedepan dan bawa surah tu ..

  ReplyDelete