Saturday, October 6, 2012

Kepuasan di Pulau Mabul ...

salam rakan2 blog ....
lama aby tk up date blog ..
entri yg terakhir adalah aidil fitri ..
sekarang, aidil adha pula menghampir ..

sekadar ingin bercerita percutian ke Pulau Mabul, Tawau Sabah baru2 ni .. 


setelah satu jam perjalanan dari jetty Semporna,
membelah lautan Sulawesi,
akhir nya sampai ke perairan Pulau Mabul,
yg nampak adalah resort2 terapung di tepi pantai ..
kebanyakan resort2 disini  menawarkan khidmat scuba dan snokerling selain penginapan percutian ..


Arung Hayat ...
disini la tempat kami menginap ...
best tempat dia dan owner nya cukup peramah ..


biasala bila jumpa air ..
yg paling seronok adalah farish, hero aby tu ..
bersama dengan anak2 tempatan mandi dan menyelam di pantai yg jernih tu.


cuma yg lucunya ...
org2 tempatan biasa jer menyelam,
tp farish kena goggle ..
tk tahan dia nak buka mata dalam air kot


pencarian nya adalah tapak Sulaiman ni ...

                                      
 lepas disusun tapak Sulaiman ni,
dilepaskan kedalam laut balek sbb ditakuti Tapak Sulaiman tu mati ..


ni la geng2 dia ...
lebih kurang sebaya ...

mcm biasa ...
tujuan asal datang ke Mabul ni adalah utk melihat keindahan terumbu dan kehidupan dalam air ..


wf dan farish ...
membuat snokerling di perairan Pulau Mabul tu ..


tempat snokerling di hadapan resort ..


2 ekor penyu besar timbul di permukaan air ...


di hadapan Sipadan Water Village Resort ...
tempat lokasi kawasan snokerling di Mabul ni ...


Sun set in Mabul ..
masa utk rilek ..


baru dapat rasa bekalan letrik ..
disini bekalan letrik hanya dari pukul 7.00 mlm hingga ke 7.00 pg sahaja ..
klu tk charge hand fon mlm tu ,
alamat esoknya bateri nya abis tk dapat di charga la ...

18 comments:

  1. ooo..patutla lama tenggelam...menyelam rupanya...

    ReplyDelete
  2. salam BS ..
    tq ziarah blog aby ..
    betul tu ..
    jelajah dapat tambah ilmu ..
    selamat kenal juga ..

    ReplyDelete
  3. salam Kamsiah ...
    sata ayat yg menarik ..
    lama aby tersenyum memahami maksud yg tersirat ..

    dalam reply raya aby ada kata tk pergi utara sbb jaga bajet utk program percutian lps raya ..
    tu la percutian nya ..

    ReplyDelete
  4. Assalamu'alaikum aby

    Alhamdulillah dapat menghayati keindahan ciptaanNya.. Subhanallah.

    ReplyDelete
  5. salam k werdah ..
    alhamdullillah dapat menghayati keindahan ciptaan nya ..
    keindahan alam awan semasa di kapal terbang dan keindahan kehidupan laut ...
    subhanaullah ..

    ReplyDelete
  6. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    ReplyDelete
  7. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    ReplyDelete
  8. Wah seronoknya..... cantik gambar sunset tu....

    ReplyDelete
  9. Lupa nak tanya tadi... tapak sulaiman tu memang tak bergerak ke...macam keras macam tu eh....

    ReplyDelete
  10. salam Batu Adventure ..
    tq ziarah blog aby ..
    aby masuk ke blog BA tp tk nampak link nya ..
    cuma profile ..
    so, tk dapat la nak ziarah bls ..
    harap dapat tinggalkan link BA

    ReplyDelete
  11. salam hainom,
    tq ziarah blog aby ..
    tapak sulaiman tu memang keras mcm tu,
    tp dibawah tapak tu ada mulutnya utk pernafasan.
    klu letak lama didarat ditakuti mulut yg lembut tu jadi keras .. akibat nya mati TS tu nanti

    ReplyDelete
  12. ada plan nak g mabul tahun depan ngan kawan-kawan kat sini :)

    dapat review sikit-sikit kat sini, mekasih :)

    ReplyDelete
  13. masyaAllah ctk.

    bile laaa nak sampai nih~

    ReplyDelete
  14. salam ila ...
    tq ziarah blog aby ..
    aby ada tulis tips bila nak berkunjung kesana dalam posting aby yg terbaru ...
    boleh dijadikan panduan nanti

    ReplyDelete
  15. salam beb ...
    memang cantik tempat tu ..
    bila bulatkan niat ,
    insyallah blh sampai ...

    ReplyDelete
  16. cantiknya tapak sulaiman tu. Ciptaan Allah memang hebat.

    ReplyDelete
  17. salam k hanim ...
    memang hebat ciptaan Allah swt, cantik tapak sulaiman tu ..
    mcm mana agaknya dapat nama tapak sulaiman tu yer ..

    ReplyDelete