Thursday, April 18, 2013

Masa tu dah Berlalu

salam rakan2 blog ..

satu entri yg ringan ..
tertarik dengan aksi anak2 cilik ni semasa melintasi satu pra sekolah  ..
sekolah nya disebelah kanan .. mungkin cikgu bawak anak2 cilik ni makan di gerai makan di  sebelah kiri sekolah tu ..
berdisiplin betul studen2 ni ..



2 anak aby (jee dan farish) pun bekas graduan pra sekolah ni ..
cuma depa tu di pra sekolah ni masa tadika 6 tahun ..
ketika berumur 5 tahun depa disekolah lain ..

yg best nya .. ketika tu yuran bulanan nya hanya rm 35/ jer ..
teramat murah jika dibandingkan dgn tadika yg ada .
kemusukan nya terhad ..first come first serve ..
dengan hanya rm35/ pasti ramai mendaftar sbb harganya murah ..

kualiti pembelajaran nya ???
sebagai bekas graduan pra sekolah tu ..
farish belum pernah drop dari kelas pertama sehingga sekarang di tahun 4 ..

apapun ..
masa menghantar dan mengambil anak2 dari tadika dah berlalu,
sekarang fokus hanya utk meningkatkan lg pembelajaran anak2 supaya menjadi anak yg berguna utk ugama bangsa ...
kpd rakan blog yg anak2 masih di Tadika ..
anak2 kalian adalah anak2 harapan bangsa ...




22 comments:

  1. lega,kan..bila anak2 dah besar..tak payah daftar tadika atau daftar nak masuk darjah 1...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kamsiah,
      Lega sbb melepasi alam tadika
      tu tp lg best klu ada anak ditadika lg, sbb budak2 masa umo2 tu manja2

      Delete
  2. Ala, saya ni.. ada 1 di pra, 1 lagi thn depan.. hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam mfm,
      Prjalanan dlm mmbesarkan anak2 mfm jauh lg.... Didik depa tu sebaik mungkin

      Delete
  3. Assalamu'alaikum aby

    Kat mana ya pra sekolah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam k werdah,
      pra sekolah tu kt tepi masjid sultan kg jawa, rsebelahan istana alam shah

      Delete
  4. Anak-anak tadika biasa mengikut arahan guru mereka tanpa banyak soal.
    Anak kakak dulu semua tadika Pasti.. alhamdulillah usia 5 tahun dah boleh bersolat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kz,
      Fitrah kanak. Mereka ngikut saja arahan yg d beri. Tk ngapa masa kecil anak2 di anta ke Pasti, yg pnting bila besar jd org yg ingat ugama, bngsa dan ibu bapa

      Delete
  5. Belum ada pengalaman menghantar anak ke pra sekolah..InsyaAllah thn depan kena daftar dah..tak sabar rasa nya bang:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam atie,
      Selamat menempohi masa mnghantar anak ke alam tadika, seronok masa tu

      Delete
  6. anak noe dah lepas tadika...tahun 1 ngan tahun 6...RM35 murah...skang ni pun kalau pra murah lagi kut...klu tadika biasa...mahal yg amat...ikut kawasan lak tu...skang nk didik anak kena balance...agama dengan duniawi...klu duniawi sahaja...pincang sebelah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam noe,
      Psl harga ngikut kawasan tu betul la. Dulu masa zmn aby anta anak ketadika, survey juga harga2 tadika. Kita pilihla yg mmpu dgn bajet.
      Ada lg tk anak yg mnyusul utk tadika ?

      Delete
    2. salam aby...dah tak ada...dua jer...sepasang...cukup la kut.. :)..jgn lupa ....dari bahrain ke america kita.. :)

      Delete
    3. Perjalanan noe masih jauh l... Blh tmbah lg tu.
      Nico pole position. Dpt ke dia brtahan menahan asakan alonso dan vettel. Sian lewis kena penanty 5 grid kebelakang

      Delete
    4. dah tua la aby.. :).. nico x berjaya...tp yg bess tengok perez ngan button.. :)

      Delete
    5. dah boleh agak Nico tk boleh bertahan ..

      dah buat comment yg panjang lebar kt N3 noe ..
      boleh la sambung dgn motogp plak ...

      Delete
    6. Awal pagi tu. Skrg aby kurang ikut moto3 dan moto2. Cume ikut motogp.
      Seronok tngk rossi, lorenzo, pedrosa berentap. Depa ni plak 300 km mcm naik scoter. Blh bersetuhan bahu masa berlumba. Tk tau lg keputusan motogp mlm td

      Delete
  7. salam kang aby
    Anak ta . Qaliesah lagi 4 tahun bru nak gi sek tadika.waduh aby dah lepas bak kata pepatah jawa.wes lepas kabeh ayem bget,
    Erm jauh lg perjalanan ta berbanding aby.kena selalu dtg sini ni. Mana tau ada info2 best ttg cara berumahtangga.nak bg mantap dan padu ta ni..biar sampai ketat dan tak mudah lepas.ekekekekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam TA,
      Yup, wes ayem saiki. Anak2 wes gedi.
      Jauh lg prjalanan TA tu.
      Psl ilmu rumahtangga tu,kena menuntut dgn dr fadilal kamsah. Baru kuat mntap dan ketat.
      Hehe_

      Delete
  8. hehe samalah Aby dah tak de anak yg sekolah tadika....sekarang ni tgh nak monitor anak besau je... tetap jugak harapan bangsa Aby...

    ReplyDelete
  9. salam hainom ..
    anak tengah nak besar memang kena monitor betul ..
    apatah lg bocah wedok ..pemerhatian kena lebih ..
    klu tidak mumet nanti mak bapak

    ReplyDelete