Wednesday, May 22, 2013

Lajunya kereta Myvi ...


salam rakan blog ..
hari ni aby ride ke Cameron Highland ..  negeri Pahang juga ..
cuma kali ni tk ikut Lebuhraya Pantai Timur .. tp berdezup ikut PLUS hiway ...
mcm biasa .. klu pergi seorg diri memang aby ride jer, dapat release tension ketika ride tu ..

(image google)

klu ride sendiri aby lebih suka LPT dari PLUS hiway ..
LPT, kereta agak kurang berbanding PLUS hiway. ride lebih smooth .. boleh maintain speed kita ..
tp di PLUS tk boleh maintain speed sangat sbb banyak kereta ..
nak memecut di PLUS hiway kena ada skill mencelah sama juga ..
baru ride tu jadi smooth ..

sekadar nak crita sket ..
selalunya klu ride dihiway pasti maintain speed dalam 170 kmj.
utk kali ketiga .. mase ride diLPT , ketika dalam speed 170 kmj aby dipotong kerete Myvi ..
selalunya klu ride selalju tu yg potong kreta yg berCC besar ..
jadinya bila Myvi potong mesti la terkejut ...


apa yg aby buat lps tu adalah mengekor kereta tu ..
tujuan nya adalah nak tengok berapa kelajuan kereta dipandu ..
190 kmj masih tk dapat potong ..
utk memotong kena pulas minyak sampai lebih 200kmj baru dapat potong kereta tu ...

dengan on 2 wheel tk la aby gila nak maintain speed melepasi 200 kmj ..
kena slow balik maintain speed ride ..
biarkan Myvi tu potong balik ..
dengan speed yg aby follow dia .. senang2 MYVI tu di pandu dalam 190 kmj ...

Wow .. myvi boleh pergi sampai 190 kmj ..
lajuuu tuuuu ... kira hebat kereta Myvi ni ..
klu sekali kena tu mungkin boleh dikata Myvi tu dimodified ..
tp klu dah 3 kali .. mesti memang Myvi ni kereta yg boleh speed ...

memang berani driver tu ..
bagi aby bawak myvi sampai 190 kmj pasti tk berani sbb kereta tu ringan ..
terpelanting nanti kereta tu klu aby bawak ..

bercakap psl Myvi ni ..
hari isnin lps .. Myvi Nad eksiden .. langar bontot kreta depan dia ..
tercabut bumper dan bonet depan dia terlipat ..
nak claim insuran pun tk tinggi sangat repair nya ..
so repair sendiri jer ..
sekarang dia tengah mujuk2 papa nya utk setelkan bill repairnya tu ..
banyak cantik muka dia .. bagi dia tanggung sendiri sebagai pelajaran makna satu kehidupan ..
dan yg lebih penting .. biar dia rasa .. yg bebelan papanya betul ..
bebelan papanya klu Nad yg pandu ..
"Nadddd !!! klu tengah mandu tu ... jangan berbalas msg atau layan hanpon ..mata tengok depan"
tu la anak2 sekarang sebelah tangan kt stering sebelah mata pula tengok hanfon ..



35 comments:

  1. hehe..driver Myvi tu lelaki ke pompuan..
    kalau xcdent...tak payah pi icu...terus ke batu 2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka komen kak kam...terus ke batu 2 :)

      Delete
    2. Salam kamsiah/noe,
      Betul tu ... Bukan saja dihantar ke batu 2 malah d bungkus dgn plastik sampah
      dulu

      Delete
  2. tapi mmg selalu sgt tengok kereta2 myvi yg dipandu laju..mungkin sbb ringan...kalau 190kmj...sah lajunya...kdg2 terfikir gak...x rasa melayang2 ke klu bawak laju2 mcm tu...sbb kete tu ringan kan...

    itu bagi pengajaran pada Nad...supaya lebih berhati2...mmg selalu sgt tgk org bersms/layan hanpon masa drive...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam noe,
      Dlm F1 dan motogp, klu jentera tu dh semakin laju badan perlumbaan akan mmperkenalkan peraturan baru bg mngurangkan kelajuan bg mnjamin keselamatan pelumba. Perodua plak mningkatkan teknologi bg pemandu merasa pemanduan dlm kelajuan yg tinggi.
      Psl nad tu, harap ianya jd pngajaran kt dia

      Delete
    2. usaha perodua tu bagus jika ianya seiring dengan peningkatan faktor keselamatan dan kualiti kereta tersebut..

      Delete
    3. dalam apa juga kenderaan ..
      keselamatan yg terbaik adalah dengan pemanduan yg berhemah ..
      tk kelam kabut dan pentingkan diri ketika dijalan raya ..
      insyallah .. guna kreta apa pun blh selamat ..
      bawak myvi pun tk terkecuali

      Delete
    4. betul tu aby..kete jenis apa pun yg dipakai..klu elok cara pemanduannya...akan selamat...tp ramai je yg pentingkan diri...sampaikan org yg bawak berhemah n x pentingkan diri yg jadi mangsa...yg tu kdg2 naik angin dibuatnya..mcm blk kg itu hari...ramai je yg guna emergency lane tu..motor plak terpaksa masuk lane tengah...mmm...susah bila deal dengan manusia..

      Delete
    5. noe ,,,
      kena banyak bersabar bila d atas jalan raya ni ..
      KL -kuala Kangsar tu jalan nya ok juga ..
      klu kena Kuala Lipis;-Gua Musang ...
      lg la kena banyak bersabarnya .
      bukan saja masaalah dengan orang ..
      malah jalan nya yg sempit dan berliku tu memerlukan kesabaran yg tinggi

      Delete
  3. Assalamu'alaikum aby

    Memang lajulah kalau 190km/jam tu. Tak risau pula dia kan. Kalau kak 140km/jam pun kak dah pejam mata di sebelah driver.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak werdah,
      Lazimnya org perempuan klu mata pejam mulut terbuka, asyik sound dreber untuk beringat ketika memandu. Tk gitu

      Delete
  4. Assalamualaikum.tak takut ke pandu laju2 tu.sy pun pakai myvi tp bwk laju skek dr siput je hihi.yg penting fikirkan nyawa insan tersayang n org2 lain disekeliling kita yg tak bersalah.pandulah bhemah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam TJ,
      Bikers ni umpama seorg penyanyi. Bile mike d tangan dtg semangat utk beraksi menyanyi. Gitu juga bikers, bila dh full suit dan tangan d pemulas minyak. Dah lupa segalanya namun doa naik kenderaan d lupa jngan

      Delete
  5. Aby.....ingat anak bini kat rumah tu...jgn ride laju no walaupun saja nk test laju myvi tu
    ...Maklum le malang tak berbau!..
    Tulahkan.... hp mesti tak lepas kat sebelah tangan....mata surelah tak pandang kedepan....
    Hehe...
    Eh wat pe gi kelate....jalan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam hainom,
      Insyaallah, sntiasa ingat anak/bini masa ride tu. Minta d jauhkan la dari sebarang yg tk d ingini ketika atas two wheels ni.
      Mareng klate dholan dholan cuti sekolah

      Delete
    2. Tuku opo nang kono? Akehlah dituku ney kueey...hehe

      Delete
    3. okor tuku kain karo baju wae .. orak tuko barang gede psl engko kreto cilik ..
      angger arek tuku barang gede .. mareng Nilai 3 wae ..
      okeh barang2 neng kono ..
      murah pun iyo ..

      Delete
  6. Wong iki orak serik yo. Wes pernah accident kok igik laju nek motoran. IIleng lo karo anak-bojo. Kakak kok ngeri angger ndelok wong gowo kereto/motor laju.

    Melas jugak karo Nad. Tapi jeneng yo bocah orak serik podolah karo papa ne.

    Nang Kelantan tuku opo? Iso ketemu karo TGNA yo apik:).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kz,
      Skali2 ngowo moto kelalen dirinay wes tuo, ngowo nay ngalahkay bocah2 enom, wes lali angger seko enom wes puluan kali eksiden moto.
      Melas karo bapak ea jugak. Krotonay bapak ea seng mbayar. Orak tuku okeh neng kaynay psl njowo kreto cilik. Bonet tay cilik. Orak iso ngowo barang okeh

      Delete
  7. Selalu juga ada kes MyV di pandu laju di LD ni bang..ntah, dah mmg trend ke apa?..hehe..
    hari tu kt sini, ada MYV terbakar..mulanya di pandu laju juga..isk! menakutkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam atie,
      Krete myvi memang sedap dipandu laju. Pickup nya cepat. Kerap bawak
      anak punya, tu yg tau kelajuan dia. Atie kena cuba bwk myvi juga

      Delete
    2. Hehehe...sy tak reti memandu lagi bang..klu reti mau juga test MyV..hari tu ambil lesen tak habis..:)

      Delete
    3. atie kena ulang ambik lesen juga ..
      kena boleh pandu dengan berlesen ..
      kena pasang kekuatan yg atie bleh lulus .
      lps tu jadi senang hidup atie ..
      tahu memandu dgn berlesen tu satu keperluan

      Delete
    4. hehehe...inyaAllah bang.. mmg tgh dok berangan2 nak habiskan lesen semula.. :)

      Delete
    5. Semoga brjaya nnti. Blh pndu krete tnpa was was. Hehe

      Delete
  8. itulah, ada gak dengar diaorang ni bercerita kehebatan Myvi, tapi masa odw ke tmpt kerja ni, sememangnya Myvi sokmo2 lah yang sering dilihat memandu dengan kelajuan yang jitu... hehehe..

    Betul gak kata Kak Kamsiah tu.. terus ke batu 2. hehe

    ReplyDelete
  9. Salam mfm,
    Klu dh jd sebutan memang betul la tu kan.
    Memang laju krete buatan perodua tu.
    Yup, stuju dgn kata2 kamsiah tu. Peringatan utk aby sama

    ReplyDelete
  10. Salam Wak,

    Kak ani sekeluarga ke CH pada 16 hingga 18 Mei, Wak kesana bila.

    Jangan bawak laju2 wak, Ingat orang tersayang tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam k hanim ..
      aby ada disana pd 22-23 may ..
      tp kebelakangan ni aby banyak buat kerja2 di CH tu ..
      berjalan bawak famili pergi Rantau Panjang Kelantan lps tu ..
      pergi ikut gua Musang balik ikut jalan pantai Trengganu, bermula dari kuala Besut ..
      yup . sentiasa ingat org yg tersayang ..

      Delete
  11. Hubby saya, mata jeling2 henfon masa driving sbb nak main game. Ishh..saya risau dan rimas. Last2, tutp mata dan tenangkan fikiran agar saya tak kena sakit jantung.

    Owh...driver Myvi tu mmg berani. Kereta hubby CCnya agak besar(2.5), pun kami x berani tekan sampai 200km/j.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam aziela ..
      main game masa drive tk pe .. hati orak sakit ..
      ojoh neken hanfon psl main msg karo tuutttt .
      perang nanti dalam krete tu ..
      he..he..
      2.5 litre engine, besar tu ..
      equivalent to 1000cc bike in comparison ..

      Delete
    2. Hahahah...memang perang laa... Err...mmg cc besar kang. Tapii..maintenance pun besaarrrr...hahahahhaha.

      P/S : kakang...ada dengar news pasal TA? Lama dia sepi.

      Delete
  12. Ziela, high maintance orak opo. Both of ynu gajinay kandel2. Orak roso opo2 wlupun roadtax kay mahal. Hehe. Betul juga psl TA tu. Lama tk nmpak N3 baru.
    Aby pun arek liri sitik. Exam tengah bulan karo minggu siji meneh. Arek concentrate neng study ndekek

    ReplyDelete
  13. Hi to all Myvi lovers/owners!

    I have a great news to share to everyone!
    Now Myvi Owners can turn their Myvi into a luxurious car or even better than those luxurious car in the market.
    Please watch this video to understand better. Just need 5-10 minutes of your time. Watch it and let me know what you think about it.
    For those who are interested to have this cool gadget in your myvi, please do not hesitate to contact me. Thank You!
    I will provide more information to those who are interested. This product is soon to be launched this month. Please stay tune to get the latest updates. Thank you guys!! Cheers!

    Link to watch the video -> http://www.youtube.c...h?v=97c0owwdFQc

    Regards,
    I-MTab

    ReplyDelete