Sunday, June 30, 2013

Bila melalui jalan Rompin/Mersing ..

salam rakan2 blog ..
hampir kesemua surat khabar harini memaparkan kemalangan motor berlaku di jalan Mersing - JB ..
meragut 2 nyawa, salah satu dari motor tu terputus 2 ..
aby tengok motor yg terputus 2 tu jenis superbike ..meaning yg bawak jenis tunduk ..
jenis motor kesukaan aby ..


semalam aby pun melalui jalan tu juga ...
setelah lama tk ride dengan kwn2 disebabkan hari Ahad terbabit dgn klas ..
kesempatan dalam cuti brek sebulan dapat diguna utk ride bersama kwn2 ..
tempat yg kami tuju adalah Rompin ..
utk makan udang galah disana ..

dalam perjalanan, kami singgah dirumah kampung salah seorg kwn yg bersama dgn kami ..
sambil ziarah org tuanya .. best tempat dia, memang suasana kampung betul,
salah satu kampong di Chenor .. utk pergi ke tempat dia menyusuri jalan tepi sungai Pahang.
maknya menjamu dengan goreng cengkodok.


hentian lps tu adalah, stesen minyak Pekan ..


aby paparkan gambar ni sbb stesen minyak adalah dihadapan RiverFront Pekan ..
gambar RiverFront ni, 2 kali aby buat dientri sebelum ni bersama dengan moto yg dipark disana


hentian lps ni .. Laban Chondong ..
tempat yg menjual masakan udang galah ..
tk ambil gamba masa makan .. sbb sume rancak berbual ..
makan di gerai yg mula2 .. memang best masakan dia ..
udangnya pun besar .. lebih murah dari makan udang di kedai Termerloh yg femes dgn gelaran kedai diRaja


park jer kt tepai jalan ..


bukan kami jer geng motor yg ada .. ternyata geng ni berdisplin ..
parking nya tersusun ..


yg ni pun sama ... parking tersusun .. cukup berdisplin


gini la kumpulan kami ..
parking berterabur .. kurang desplin ..
hu..hu...



salah satu tujuan datang kesini ..
singgah disatu kampong di kawasan Rompin ni ..
sbb nak mengatur bantuan amal yg akan dijalankan minggu depan sempana ketibaan ramadan ..
program yg akan dihadiri superbikers ..
seronok juga berbuat dengan ketua kampong disana ..
mcm2 program diatur untuk minggu depan


waktu magrib, dipetrol station Kluang,
disini baru kami tau yg awal tu ada eksiden superbike yg melibatkan kehilangan nya ..
dilaluan yg kami lalui ..
alfathihah kpd arwah yg kembali kepadaNya ..



pukul 10 mlm di hentian restoran Jejentas, Air Keroh ..
setelah keluar dari rumah seawal pukul 7 pg ..


bila membaca berita psl kemalangan tu ..
bersyukur kerana dapat sampai ke rumah dengan selamat,
wlu ada 2 insiden yg agak mencemaskan juga ..

yg pertama melibatkan aby sendiri, yg memotong disatu selekoh ..
tiba2 muncul kereta .. dalam keadaan jalan yg agak basah, ketika membrek tayar depan membuang ..
alhamdulillah dapat dikawal daripada merempoh kereta tu ..
yg kedua ..
kwn yg berada depan aby ..
disatu jalan ladang yg berbukit ..
ketika dia memotong ..
tiba2 mucul kereta yg tidak dalam pandangan,
ketika tu motor nya sudah berada setengah kerete yg dipotong ..
nasib baik dapat memberek dengan serta merta,
alahamdullillah .. terselamat juga dari kemalangan ..

ketika kami berbual lps tu ..
katanya .. di tk nampak kereta tu sbb mungkin atas kepenatan ..
katanya lagi, tau tau dia nampak kereta depan terlalu dekat dihadapan nya ..
syukur terselamat ..

berlaku 2 insiden menecemaskan kepada kami berdua ..
sbb kami berdua adalah front runner ..
yg nak menguji keseraian penunggang dengan motor yg ditungggang nya ..
hu..hu..

17 comments:

  1. Tak penat ke pergi sehari je Aby....
    Kalau dah bawak motor besar gitu kenalah jadi Bikers Kental heheh... ride kena laju, potong kena potong...barulah nama naik motor besar...ye dak? Takkan nak standard ngan motor kapchai je hehe...
    Cuma kena lebih berhati hati...ingat org tersayang kat rumah tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam hainom ..
      kata org jawa ..
      bokongngay wes kapalen .. psl tu tk rasa penat ..
      penat dia datang keesokkan hari nya ..
      pernah balik ride dari Krabi, 2 hari mcm org mabuk ...
      harini pun rasa ngantuk ngantuk jer ..
      potong memotong bila ride !!! ..
      tu biasa la ... dan nama pun ride kan ..

      Delete
    2. Haha.... Yelah kelalen wong kueikan wes kawet mbiyen vroom ney, kapalen wes tentu!

      Delete
    3. bukan kapalen wae, kulit bokong pun wes kandel psl nunggang moto kawet mbiyen ..
      hu..hu..

      Delete
  2. Wow...hebat. Sangat hebat. Ride pun ada tujuan murni. Alhamdulillah. Itulah pentingnya niat dalam setiap pergerakan kita kan bang. Tapi, niat tidak menghalalkan cara. Selekoh tu...ishh..bahayaaa.

    Psst : Kedai udang galah tu boleh kongsi detail sikit x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam aziela ..
      main event nya, hujung minggu ni ..
      expected 30 bikers akan datang .. semalam tu datang utk merisik dahulu, utk mengesahkan nama2 penerima sumbangan ..
      psl kedai udang galah tu ..
      klu dari Pekan sebelum sampai ke pekan Rompin ..
      kt RnR ..nama tempat tu Leban Chondong, gerai yg mula2 ..
      boleh nampak udang2 galah tu kt tempat lauk ..
      tujuh org makan dengan 7 ekor udang galah yg besar termasuk nasik dan minum, cuma rm 180 jer ..
      tk sampai rm 30 seorg.. murah tu klu compare dgn yg kt temerloh .. rm 45 seekor ..
      recomended to try ..

      Delete
    2. Kang... dah try as suggested dengan hubby. Sedap. Memang lebih murah dari Temerloh, tapiiii, Felda Chini punya lebih murah dan udangnya lebih kaw. Hehehehehe. Sekian.

      Delete
    3. nanti aby terjah yg kt cini plak ..
      boleh plan dengan kwn2 ke sana nanti ..

      Delete
  3. kemalangan tu mmg mengerikan,menyayat hati...
    aby...dalam hidup saya ni,boleh dibilang dgn jari,berapa kali saya naik moto hehe...moto kecik,bkn moto besar..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kamsiah ..
      yup... memang mengerikan dan menyayat hati bila tengok gambar2 kt paper tu .
      tengok kt blog abg D .. selalu dia berexpedisi sendiri jer ..
      jangan biarkan seat belakang dia sentiasa kosong ..
      kamsiah kena follow sama ..
      he..he..

      Delete
  4. Itulah kakak memang ngeri bila tengok motor besar-besar pecut atas jalan raya. Kalau di JB ni org S'pore suka betul masuk dgn motor besar siap bawa bini/makwe mereka lagi.

    Hati-hatilah aby... ingat ramai yg sayang berduka kalau terjadi apa-apa. Mada ride tu baca doa banyak-banyak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kz ..
      mamat2 singapore klu memecut diatas hiway kita, faham2 la ..
      koyok kucing terlepas seko kandang .. melayu kono kaynay ..
      cuma yg buat aby geram sikit dengan depa ni .. ada beberapa mamat sngpore ni klu bawak makwe dia datang litar sepang masa raceday di bagi pakainya seluar ngan t shirt pendek .. wktu tu mulut berkata, klu la jatuh ..habis berparut parut tubuh makwe ni ..

      Delete
  5. mesti bess dapat ride ngan kawan-kawan...dapat buat kerja amal lagi rasa bess...teruskan usaha murni tersebut...membantu bagi golongan yg memerlukan...

    noe ada tengok dlm newspaper...ngeri...berhati2 bila ride...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam noe ..
      bila join kawan2 dan masuk tempat2 dan kampong mcm ni .. terasa sangat perlunya kita bantu membantu utk meringakan beban golongan yg memerlukan ..
      totally different from Klang Village life ..
      insyallah noe ..
      sentiasa berhati bila ride ..

      Delete
  6. salam kang aby
    Kapan kito arek ride bareng2?

    ReplyDelete
  7. salam TA ..
    suwi tk ketok ..
    waras reko??
    kapan2 kito mentu medang skali ..
    call aku .. no ray reko wes orak enek la ..
    wes ter delete agek setting hanfon ..
    ok yor ..

    ReplyDelete
  8. Terbaekkk. Udang galah kat Leban Chondong. Suasana menarik, harga berpatutan, lineclear.

    ReplyDelete