Sunday, September 15, 2013

Bali .. final Entry

salam Hari Malaysia dan selamat bercuti, rakan2 blog ..
nak sambung balik crita jalan2 ke Bali ..
kata orang, klu panjang sangat cuba ringkas kan ..
tu yg aby cuba buat, ringkaskan trip tu dan cuba habiskan dalam entri ni ..

kata org yg dah sampai ke Bali ni,
tk lengkap jalan2 kita disana klu tak sampai ketempat2 yg dibawah ni ..

Kuta, yg femes dgn Kuta Beach nya ..


Hard Rock cafe dengan Hard Rock Hotel dekat jer dengan pantai Kuta tu ..
hanya dipisahkan dengan jalan besar ...


kt sini, sume anak2 dan wife membeli T shirt,
semata mata nak dapat yg bergambar Hard Rock Bali ..


Papa nya tk berminat langsung utk membeli,
tp klu ianya baju bertemakan Litar,
pastinya papanya beli ..


Kuta Beach, dikata pantai Hawai sebelah Timur
indah pantainya ..


sampai kt Kuta beach ni, battery camera habis,
sbb charger battery camera tk bawak,
dah ratus gambar diambil sebelum sampai kesini,
Tab wf pun battery low sbb dia ingat camera aby ok, tu yg dia tk charge Tab dia ..


jadinya, tkbanyak gambar disini ..
bila berjalan ke sebelah tengah pantai, memang suasana nya mcm di gambar yg dibawah tu,
pemandangan mat/mnah salleh baring berbikini sambil diurut oleh orang2 tempat adalah pemandangan biasa .
curi2 pandang juga ..
hu..hu...


farish bergambar dengan replika penyu gergasi ni ...


     
gambar diatas dan bawah ni, aby ambil dr google ..
mmg mcm ni suasana di pantai Kuta ni ..

dalam kemeriahan penyunjung berhepi hepi ditepi pantai,
ada juga kumpulan yg masih beringat, beribadat, meratib ditepi pantai ..
kuat juga depa tu meratib, dapat didengar dari tempat kami duduk ..
klu tengok mcm orang Islam,
tp mereka berugama lain ..


gambar kt bawah ni aby ambik dari depan Hard Rock cafe ..
perhatikan pagar tembok dibelakang kuda2 tu ..
pagar tembok tu didirikan sepanjang pantai Kuta ..
yg terbuka hanya pada sebelah pintu sahaja ..
mungkin tujuan nya bagi mengelak pengguna jalan raya menoleh noleh
penyunjung2 yg ditepi pantai tu ..
apatah lg kebanyakan penyunjungnya pakai baju yg yg cukup kain ...
so, dengan pagar tu tk dapat la nak tengok2 aktiviti tepi pantai dari jalan raya .. 


Tanah Lot ...
tempat yg harus didalam lawatan ..


salah satu dari beberapa kuil tepi pantai,
di perbuat dari pembetukan dan ukiran batu batu pantai utk dijadikan kuil .. 


diantara kuil2 didalam Tanah Lot tu ..



kuat dan tinggi ombaknya ..


utk menyampaikan satu satu kuil ke satu kuil yg lain kena jauh berjalan,
jarak antara satu kuil dengan satu kuil bukan saja agak jauh, jalan nya pun membukit juga ..
tu yg buat letih sket .. 


gamba kt bawah ni aby ambik dari google.. 
biar gambar tu cantik sket ...

                                       

Uluwatu ...
salah satu kuil tepi laut mcm Tanah Lot juga ..
tp ditempat lain ...

                                                        

kt sini, ada peraturan ..
wanita, yg mana pakaian bawah nya tk cukup panjang, kena pakai kain biru mcm digambar tu ..
tp klu panjangnya cukup, sekadar pakai bengkung kuning jer ..
laki2 pun kena pakai bengkung kuning juga ..
utk memasukki kawasan ni ..


mcm di Tanah Lot ..
kawasan ni juga tempat beribadat depa ..


tempat ni juga diatas bukit yg tinggi ...



Sheila kena pakai kain biru tu .. 

     

nad pun sama juga ...
                                             
   

image dibawah ni ambik dari google utk gambar uluwatu ni ..

 

                                         uluwatu ni terkenal dengan pemandangan Sunsetnya ..
                       memang datang sini sebelah petang utk menyaksikan sendiri sunset disana ..



sebelum mengakhiri entri Bali ni ..
satu posing dari sheila ..


sekadar berkongsi sebahagian perjalanan jalan di Bali ..
satu tempat yg menarik utk dilawati ..
tang makanan halal tu, insyallah dengan bantuan tour guide,
pastinya kita akan dibawa ke tempat yg halal ..

26 comments:

  1. salam aby..
    amboii..curi2 gak pandang yer...hehehe..jgn lepas peluang.. :)
    menarik gak kuil2 kat sana kan...sbb tepi pantai...cantik plak tu...
    cantik anak2 dara aby ni...

    ReplyDelete
  2. salam noe ..
    ha..ha..
    bila dh ada perbagai bentuk
    adala curi2 pandang bila berada kt Hawai Timur tu ..
    ada perbezaan dengan kuil disini ..
    kt sana kuilnya mukanya nampak brutal2 sket la ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ada gak muka brutal erk..ganas2 la kononnya tu...so kuil kt sini...muka lembut2 sikit la..

      Delete
    2. kuil kt sana muka nampak garang2 ..
      kt sini muka depa tu kurang garang cume tangan nya banyak ..
      he..he..

      Delete
  3. Suka tgk pantai n pemandangan kuil tepi laut mereka tu.amboi aby...sempat jeling juga ye...dah free showkan hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Tj ..
      blh la buat boooking ke Bali ..
      blh berjalan kt Kuta beach tu nanti ..
      setakat jeling2 jer ..
      hu..hu..

      Delete
  4. Memang cantik Aby pemandangan pantai Kuta tu....takkan tak berenang kot dah jauh jauh dtg dari Shah Alam ...hehe...
    Baru tau pasal pakai kain kuning tu....srbab sebelum ni tgk Dato' Sheikh Muzafar dlm Romantika....
    Ayu aje nampak Shiela posing dengan rambut panjangnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam hainom ..
      tk berenang la .. sbb nak masa utk ketempat2 yg lain.
      ohh!! dato' SMS tu berhani mun diBali yer ..
      best tu..
      wes gede anak wedok ku kuwi ..

      Delete
    2. Ora suwi meneh tompo mantulah ketok ney kuwei...hehe

      Delete
    3. mungkin bener jugak ..
      anak ku seng kuwi pun wes ndoway konco ..
      kerep jugak aku takon ..
      kapan konconay arek teko minang ..

      Delete
  5. Apa yg kakak nampak pemandangan indah cuma itulah sana-sini kuil. Tapi yg pasti mereka kuit dgn pegangan tradisi...
    Ombak kuat itu juga buat kakak ingat tsunami masa di sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kz ..
      kuil2 tu la tarikan utama di Bali ..
      faham apa yg tersirat pd kak ..
      engko aku ngawe entri susulan pandangan aku psl kuil2 kuwi ..

      Delete
  6. kena buat satu litar F1 or motor GP kat bali, specially dekat dengan kuta beach.... baru la laku sehelai dua lagi t-shirt kat HRC tu kot..he he he.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mijoe ..
      bila terbaca HRC tu yg masuk dlm kepala aby adalah Honda Racing Center, tp bila dipadan dgn ayat dia, pastinya Hard Rock Cafe ..
      klu ada F1 atau motogp kt Kuta tu ..
      pasti full audience .. mcm motogp di Phillip Island, autralia tu

      Delete
  7. Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam rose ..
      tq ziarah blog aby ..
      insyallah aby akan buat ziarah balas ..

      Delete
  8. sy paling suka pantai nya Bali ni bang...
    bila lah dpt ke sana...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam atie ..
      atie ada banyak masa lg ..
      insyallah satu hari nanti tentu atie sampai juga ..

      Delete
  9. Salam aby

    Kak suka kalau dapat melihat sunset..lagi-lagi dari pesisir pantai..cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam k werdah ..
      tengok sunset sambil menyaksi kehebatan Allah kan ..
      bagaimana Allah menyusun hari2 utk kehidupan makhuknya.

      Delete
  10. Assalamualaikum...

    montel2 si monyet yer...lagi cantik dpt tengok sunset...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam saridah ..
      tengok sunset memang mengasyikan ..
      satu kehebatan Allah dalam mendtadbir alam

      Delete
  11. Saya masih dok menunggu masa yang sesuai utk bawak family ke Bali, biasalah anak2 semua masih sekolah kenalah tengok masa yang sesuai. Risau jugak gi bali ini ekkk terutama kat pantainya!

    ReplyDelete
  12. salam JA ..
    tk lari bali dikejar ..
    sampai masa yg sesuai ..
    pergi lah ..
    mcm mana blh risau kt pantai tuh!!!

    ReplyDelete
  13. kuatnya ombak di situ.. unik betul kuil dibina di pinggir laut, tiba-tiba terbayangkan kejadian tsunami..

    ReplyDelete
  14. salam MA ..
    memang ombak kt sana tinggi ..
    tu yg ramai ke sana utk surfing ..
    yup .. tsunami .. peringatan Allah utk umatnya yg lalai ..

    ReplyDelete