Monday, May 26, 2014

Bila Snorkerling mula bertapak di Hati

salam rakan2 blog ...
lama juga aby menyepi .. baik dalam BW atau entri baru ..
Final exam tk sampai tiga minggu dari sekarang ..
assignment2 pun belum siap semua ..
bila ada masa terluang depan PC .. guna kesempatan tu utk update assignment ..
tu yg blog terabai ..

teringin sangat utk buat entri ni ...
sebagai lanjutan aktiviti snorkel di Taman Laut Tioman tu ...

koleksi aktiviti snorkel keluarga aby .. 
gambar dibawah di ambil pada tahun 2010 ..
masa ni ketika buat island hoping di Pulau Langkawi ..
ketika singgah di Pulan Beras Basah ..
aktiviti bebas .. diberi masa 1 jam untuk kami buat apa yg kami suka .. 


Jee yg masa tu baru berumor 11 tahun gunakan kesempatan tu utk bersnorkel ..
airnya tidak la jernih .. sbb misal jernih .. pasti kakinya nampak terang..


pada 2011 ...
bersnorkel di perairan antara Pulan Garmia dan Pulau Kapas ..
gambar bawah adalah Pulau Garmia ..
sebuah pulau persendirian yg dijadikan resort .. 


cantik pulau ni ..
ada tempat membiak penyu ..


ketika latihan sebelum memulakan snorkel yg sebenar ..
jernih air di Pulau Kapas,
masa ni, sume anak2 dan wf bersnorkel .. 


farish ngan Nad .
 jauh dari pantai tu ..


Nad in action ..


Jee in action ..


keindahan pantai Pulau Kapas 


2012 ..
dari pulau Laut China Selatan ke kepulauan Laut Celebes ..( klu tk silap )
Mabul dan Kapalai  ..
klu sekarang dah dalam kawasan ESSCOM .
setelah Pulau Sipadan ditutup utk umum sbb dah dijadikan Taman Laut ..
Pulau Mabul Dan Kapalai adalah yg paling dekat dengan Sipadan ..
resort2 dari Sipadan banyak berpindah ke Mabul ni ..
antaranya adalah Sipadan Water Village ni ..


namun Pulau Sipadan boleh dikunjungi juga ..
tetapi memerlukan permit ..
resort yg kita duduk boleh buat arrangement kunjungan ke Sipadan tu ..


dari Mabul boleh juga nampak Pulau Sipadan ..


Suasana di Pulau Mabul ...


farish in action ..




wf bersama dengan farish ..
dalam pemerhatian guide kami ..



Kapalai ... 
klu di peta Kapalai adalah sebuah pulau ..
tetapi bila kami sampai disana ..
ia rupanya adalah sebuat perkampongan resort ditengah laut ..
syurga utk penyelam2 ..
penyelam tk payah pergi jauh utk aktivitinya ..
dibawa resort tu dah cukup utk buat aktiviti divingnya .. 







4 image diatas ni .. aby ambik dari google ..
keindahan Pulau Kapalai ni ..
air yg begitu jernih .. 


gambar kt atas ni .. Dugong tengah snorkel ..
sempat juga ada yg ambik gambar dugong ni ..

Perjalanan kami ke Kapalai ..
Pulau Kapalai berada di depan mata ..



bot berhenti takat di sana ..
ditempat yg agak dalam ..
klu nak turun kena hati2 .. sbb tempat tu dalam sangat ..
klu tk pandai berenang, lepas tu terus terjun dari bot ..
dikuatiri tenggelam tk timbul ..


wife dan farish dah berada diperairan ..
sambil dipantau oleh guide kami ..
kejernihan airnya ..
boleh nampak kaki didalam air tu ..



farish dah berada diatas Jetty resort Kapalai tu ..


agak jauh juga wf dah farish pergi ..


sayang wktu ni tidak ada camera underwater lg ..
klu dapat ambik gambar underwater ..
memang begitu indah sekali ... 

klu ada pasti dapat ambil gambar mcm di Tioman tu ..


setelah selesai ...
masa untuk kembali ..
alamakkkk ... terlebih boh bedak lagi ...


pengalaman buat snorkel di Pulau Kapas, Mabul dan Tioman ..

di Kapas dan Mabul ..
kami dapat guide khusus utk keluarga kami .. 
malah guidenya dalam bot tu 3 orang ..
meaning, klu seorang jaga bot ada 2 guide yg mengikuti dan mengawasai kami ..
terasa selamat ..
tp ketika di Tioman ..
14 orang naik satu bot ..
sampai di Taman Laut .. pandai2 la kita bawa diri ..
tekong hanya bawa kami ke jeti ..
dan sama sekali tidak akan mengawasi kita ...

terlanjur cuti sekolah akan bermula lusa ..
mana tau .. dengan entri ni akan mendatangkan minat kepada yg membaca utk menbawa anak2 snorkel  ..
kpd yg dah biasa .. teruskan aktiviti kalian ..
kepada sesiapa yg belum pernah cuba ..
why not give a shot ...




26 comments:

  1. memang cantiklah kan pemandangan dia Aby......
    Ohhh dhadi ney sak keluorgo iso snorkel lah yo..... Nyong wediklah...... wedik dak timbul langsung hehe... weslah abot hehe
    Bapa ey dugong kok dengaren arek didodoh key geger rey hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam hainom ..
      abot awak psl okeh angin ..
      dhadhinay orak iso tengelem ..
      mombol waeh ..
      nonjol kay geger orak opokan ..

      Delete
  2. Angger kakak seng snorkel terus belebus nang dasar laut orak ono seng ketemu podo karo MH370:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kz ..
      psl kue angger modok seko bot ..
      keno alon2 .. usah terus nyemplong ..
      kuwi seng dhadhi belebus ..

      Delete
  3. Salam bang...selamat mentelaah pelajaran ya..moga dipermudahkan semuanya... amin!
    seronok nya tgk aktiviti menyelam keluarga abg ni... semua nya enjoy kan...Kapalai & Pulau Mabul tu mmg cantik... teringin nak Pulau Perhentian sbnrnya...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam atie ..
      nak ke Perhentian kena plan betul2 ..
      mesti boleh sampai klu kuat keingingan tu ..
      yup .. Kapalai ngan Mabul memang cantik skali ..

      Delete
    2. salam kembali atie ..
      tidak ada kopi atau biskut utk dihidang la ..
      he..he..

      Delete
    3. Biskut kering pun takde ke bang...hehe.. singgah Khamis plak :)

      Delete
    4. tk patut pula tetamu dari jauh disajikan biskut kering jer ..
      nanti .. nak beli pisang goreng panaz dulu ..
      he..he..

      Delete
    5. Hehe. ..janji ada lerr bang...singgah selasa. .;)

      Delete
    6. salam khamis atie ..
      TQ .. atas kesudian menyinggah ..
      ada juga tetamu dalam rumah yg agak sepi ni ..

      Delete
    7. menjenguk kesini... jenjalan... :)

      Delete
    8. salam pg Jumaat atie ..
      tuan rumah ada lg ..
      alhamdulillah sihat ..

      Delete
    9. Berjalan ke sini selepas Isyak.. hehe :)

      Delete
    10. salam sabtu atie ..
      pintu sentiasa dibuka dikunjungi ..
      sebelum subuh pun boleh singgah ..
      he..he..

      Delete
  4. Kak Zakie dan Kak Hainom...snorkeling seng orak opo2 lah... Seronok lagi... Seng abot podo nyong pun iso ...hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam aziela ...
      betul tu .. psl abot tk masaalah, ramai yg lg abot pun timbul masa bersnorkel tu ..
      riko pun abot juga ke aziela ..
      hu..hu..

      Delete
  5. salam aby...noe x pernah lagi bawa anak2 g snorkel..klu bawak mesti diaorg suka sangat ni...noe pernah bersnorkel di Pulau Kapas jer...

    Pulau Kapalai tu cantik sungguh la...memang cetek ke air2 tu...boleh mandi manda kat bawah tu???

    asyik terlebih bedak jer...dah jadi mcm tepung komak...hhehe

    ReplyDelete
  6. salam noe ..
    kt Mabul, kebanyakan resort nya diatas air ..
    klu air pasang .. boleh praktis snokel di bawah resort tu ..
    tp bila snorkel betul .. akan pergi ketempat yg banyak termbu karang nya ..
    kt Kapalai tu .. depa scuba kt kawasan resort jer ..
    memang best tempat nya ..

    ReplyDelete
  7. Salam aby!cantiknya n indah betul pemandangan.tetiba rasa nak bw anak2 snorkelling plak...terima kasih share kat sini.dah lama teringin nak menjelajah keindahan pulau2 di sabah

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam TJ ..
      elok bawa anak2 pegi snorkel ..
      menambahkan pemandangan depa tu ..
      selain hidupan didarat dapat depa tengok hidupan dalam laut pula ..

      Delete
  8. Teko dolan dolan......wong ngey kok dak ono.....maring di?

    ReplyDelete
  9. hainom ..
    kangen karo nasir wahab yor ..
    mau weroh ndea nyanyi neng Kilauan Emas ..
    he,,he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...dewek dak sukak kambik nde'ei....sukak, kangen kambek bojo ney waey....

      Delete
  10. salam hainom ..
    ndino2 neng ngarek moto pun dikagenni jugak yor ..
    he..he..

    ReplyDelete