Wednesday, December 31, 2014

Selamat Tahun Baru, 2015

salam tahun baru rakan2 blog ..
hari ini kita melangkan ke tahun baru ..
Mengucap syukur dan ampun atas kesalahan dan kesilapan semasa berblog.
Masa lalu adalah sejarah, hari ini goresan dan hari esok adalah harapan ..
moga dihari yg mendatang ni ..
kita perbanyakan amalan sebagai bekalan kpd satu perjalanan yg panjang nanti


berita banjir dipantai timur ,
terutama yg melanda Temerloh,
agak memberi kesan dihati juga ..
kerap saya tulis dientri2 lps yg Temerloh tu mcm kampong kedua.
selain kerap membuat tugasan di hospital Temerloh,
klu ada appointment pg di Jerantut atau Bera,
sy akan bermalam diTemerloh dan pagi nya berlepas ke tempat appoinment tu ..
sbb bandar Temerloh tidak la jauh dari kedua2 tempat tu ..  


bertanya khabar juga dengan kawan2 disana tentang perkembangan banjir,
dan gambar2 kt bawah adalah kiriman dari rakan ditemerloh ..
katanya gambar2 di di snap secara live sbb ketika meronda dengan bot ..


bayangkan kedalamnya nya ..
gambar atas adalah hari sebelumnya ..
manakala gambar yg bawah adalah hari selepas nya ..
gambar colonel Sander hanya nampak kepala shj


keadaan dalam bandar yg sering sy berjalan kerana mencari bahan dan barang kerja ..


moga yg telibat dengan bencana banjir diseluruh negara bersabar dengan ujian Allah swt ..
Berat mata memandang berat lg bahu memikul ..
namun kehidupan harus berjalan ..

Dalam keadaan musibah yg menimpa negara sekarang ,
nk buat entri yg hepi2 pun rasa kurang sedap ..
entri ke Hong Kong dah siap didraft cuma tk dipost sbb rasanya masa kurang sesuai ..
biarlah didalam draft tu dahulu ..

25 dec hari tu, saya dan kawan2 buat short ride ke selatan ..
melepaskan rindu ride bersama rakan2 
gambar dibawah ni adalah ketika kami di masjid Gemas ..


hari ini juga,
Blog daif satuperlumbaan ni masuk ke tahun ke 5,
setelah posting pertama saya pd 31 dec 2009.
setelah empat tahun bersembunyi bila tiba gambar sendiri ..
utk entri ni, di berani kan meletak gambar sendiri,
utk rakan2 yg telah memberi sokongan kpd blog daif ni yg masih bertahan dan alhamdulillah masuk tahun ke 5 .. blh kenal sapa tuan blog ni
syukur ke hadrat mu ya Allah swt ..


disudahi 
dengan Selamat Tahun Baru,
Selamat di Dunia
Selamat di Akhirat ..


33 comments:

  1. selamat menyambut th baru juga buat Aby..semoga th ni menjanjikan yg terbaik utk kita semua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kamsiah ..
      selamat thn baru utk kamsiah sekeluarga juga ..
      moga apa yg tidak tercapai pd thn lps dapat dilaksanakan pd thn ini

      Delete
  2. Mugo diparengi waras Abi
    Mujur nang nggon kakak ki orak banjir
    tapi melas ndelok sedulur/konco kito seng nang kono
    Mugo 2015 apik-apiklah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kz ..
      alhamdulillah waras aku ..
      memang melas ndelok sedolor2 islam kito seng keno banjir ..
      syokor juga ngonnay kita orak keno banjir ..
      iso kerjo koyo bioso ..
      mugo 2015 apik utk riko jugak

      Delete
  3. Selamat berkenalan yer, tuanblog...hihihi. Teruk sungguh temerloh yer. Saya tak sangka boleh tenggelam macam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ziela ..
      ketika tu memang teruk tp sekarang mungkin surut sikit kot ..
      perkenalan diterima ..
      hihi

      Delete
  4. Assalamualaikum aby...

    Selamat menyambut tahun baru juga... musibah banjir adalah ujian ALLAH SWT kpd kita semua bagi menguji keimanan dan kesabaran hamba NYA... bersabarlah pd yang terlibat jgn sampai hilang perasaan sabar dan berputus asa atau berprasangka se akan² ALLAH SWT tidak akan memberikan kita kebaikan disbbkan byknya kemusnahan atau kehilangan harta benda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam saridah,
      musibah banjir ni adalah utk menguji keimanan hamba2 nya ..
      yg menerima musibah akan melalui ujian yg berat tu manakala yg tidak terlibat akan diuji sejauh mana bantuan yg diberi bagi membantu saudara2 yg ditimpa musibah tu

      Delete
  5. Selamat Tahun Baru 2015 Aby.
    Dalam rupanya banjir tu yek Aby. Sampai bumbung KFC ....seram yek....

    Hehe....akhirnya mentu seko umpetan yor....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam tahun baru utk hainom juga ..
      memang menyeramkan tngk air setinggi tu ..
      lps patang tahun , baru wani mentu seko umpetan nay ..

      Delete
    2. Teko isuk isuk seko Muar...
      Wes mentu seko umpetan kok ndekem waey, meneng dak enek entry..... haha....

      Delete
    3. ekeh crito arek di gawey
      tp angger neng ngarep lappy
      orak reti seng endi arek d mulo ..
      last2..orak dhadhi entri jugak

      Delete
    4. Mampir mbengi....nang Temerloh opo....

      Delete
    5. mbengi jemuah ..
      magrib wes neng masjid ..
      pokol 10 mbengi baru balik ngumah ..
      riko pulak ngawey opo mbengi jemuah

      Delete
    6. haha......podo opo seng kuey nggawey, mboco yassin....

      Delete
    7. haha......podo opo seng kuey nggawey, mboco yassin....

      Delete
    8. mboco neng mesjid melu seng lanang atau neng ngumah waeh ..
      angger neng mesjid lps yasinan ono mangan2 ..

      Delete
  6. ya rabbi... dahsyat nya banjir di Temerloh... saya tak sangka begitu sekali... ingatkan di Kelantan saja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam najib ..
      teknoloji terkini, membantu kita merasai sedikit sebanyak kepayaan saudara2 kita yg ditimpa musibah tu ..

      Delete
  7. assalamualaikum aby..

    selamat tahun baru 2015...semoga 2015 memberi lebih sinar kebahagiaan kepada kita semua...

    Semoga mangsa2 banjir terus tabah dalam menghadapi dugaan yang besar ni...mmg menakutkan tengok banjir kali ni...

    semoga terus berblog...jangan jemu k :) n jgn lupa up entry ke hongkong tu...x pernah pun sampai sana...x dpt g...tengok gambar2 kawan g sana pun ok la...

    Akhirnya muncul juga muka aby....ingatkan gelap...mcm lelaki melayu jer....heheheheehe

    ReplyDelete
  8. w'kum salam noe ..
    selamat tahun baru utk noe juga ..
    moga segala yg belum terlaksana pd 2014 tu dpt dilaksanakan 2015 ni ..
    insyaallah akan terus berblog ..
    ok nanti sy post entri HK tu ..
    mcm lelaki melayu???
    memang la laki melayu !!!
    hihihi

    ReplyDelete
  9. Salam Aby... bila nak update yg baru ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkum salam najib ..
      insyallah nanti sy update ..

      Delete
  10. fobia tengok banjir tu.. sambutan tahun baru 2015 tak semuanya sambut dengan happy.. =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam tb ..
      dalam ramai yg buat sambutan tahun baru ,
      tp ramai juga yg buat sambutan secara persendirian dan kumpulan

      Delete
  11. Assalam...

    Bersua kembali kita dialam maya ini...Selamat tahun baru dan selamat ulang tahun ke 5 blog Aby ...

    Semoga kekal berblog...

    ReplyDelete
  12. salam bunda ..
    yes, bersua kembali dalam alam maya ni..
    moga bunda sihat dan dpt kembali berblog ..
    harap2 dapat bertahan lg blog doif ni

    ReplyDelete
  13. Dholan dholan isuk isuk...... dong tangi rupa ney hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tangi gasik ..
      psl slalu suboh neng mesjid ..
      pokol 5.40 wes tangi

      Delete
  14. Dholan dholan isuk isuk.....dong tangi rupa ney.....hihi...
    Bizi tenan kiyei ketok ney...

    ReplyDelete
  15. selamat tahun baru 2015 utk Aby sekeluarga. banjir besar yang melanda beberapa negeri mmg adalah ujian terbesar kita di tahun baru...betul Aby cakap..berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.semoga kita semua mengambil iktibar dari bencana ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam TJ ..
      wlu januari dah malabuh tirai ..
      ucapan selamat tahun baru utk TJ sama ..
      semoga peristiwa banjir baru2 ni menberi pengajaran kita erti perlunya bantu membantu sesama manusia

      Delete