Wednesday, October 14, 2015

Cermin tingkap pula kena Pecah ...

salam maal hijrah rakan2 blog ..
agak lama juga tidak membuat entri baru.
terima kaseh kpd rakan2  yg masih sudi singgah dan menyapa walaupun agak lama tidak membuat entri baru .. kunjungan kalian memberi semangat utk aby menyambong dan menulis entri yg banyak juga tertangguh nya ..
kisah ni berlaku minggu lepas .. selasa malam rabu  ..
lebih kurang 3.30 pg aby terima panggilan telipon. ketika tengah lena tido, tiba2 masuk satu panggilan mesti mcm seolah olah mengganggu .. namun aby gagahkan juga bangun utk mengambil panggilan tersebut .. nama yg tertera, jiran depan rumah ..
satu panggilan meminta aby keluar dari rumah sbb dia nampak ada orang sedang membuat sesuatu kepada kereta kami .. 
tanpa melengahkan masa terus aby kepintu utk membuka grille, tp disebabkan yg tiada kunci  tergantung dipintu maka lambatlaah utk membuka pintu tersebut ..
dalam pada mencari cari kunci tu ..
aby jerit "Hoi" kearah kereta wlupun tidak nampak kelibat sesiapa ..
lepas tu nampak kelibat budak melarikan diri dari kereta tu ...
dalam hati rasa satu keputusan tepat sbb dapat menghalau pencuri dari membuat sesuatu kpd kereta tu.
namun bila mendekati kereta, didapati cermin tingkap belakang telah dipecah.
kereta digeledah sbb keadaan kereta yg tertaburan didalam nya .. .


masa kami dikereta tu .. pintu tidak dibuka.
pasti pencuri ni memasuki kereta melalui cermin tingkap. 
sbb klu pintu dibuka pasti alarm berbunyi ..
yg hilang, 1 unit GPS Garmin dan 1 beg berisi dokumen2 kerja wife ..
rasanya pencuri tu belum sempat menyelongkar beg tersebut..
mungkin dalam keadaan kelam kabut bila disergah dia terus melarikan diri bersama sama beg  ..
klu beg tu diselongakar tentu dia pun tk nak ambik sbb tiada apa yg berharga.
bila tengok keadaan kereta, rasa menyesal juga membuat segahan tu sbb klu aby keluar senyap2 pasti pencuri tu masih didalam kereta, sedang menyelongkar ..
mesti boleh berdepan dengan pencuri tu ..

 bila kami tengok kerete anak yg didalam rumah, kereta tu pun dah diselongkar,
siap bonet belakang terbuka .. kebetulan anak tidak mengunci pintu sbb kereta berada didalam rumah.
bermakna pagi tu 2 kereta kami di selongkar dan salah satu kena pecah cermin .


pagi tu juga kami panggil 999.
tidak lama lps tu datang la satu kereta peronda ..
setelah memberitahu apa yg berlaku, anggota tu minta esok paginya bawa kereta tu ke Balai utk buat report.
image bawah kereta dihadapan Balai Polis ketika laporan polis dibuat ..


selesai urusan report ..
cermin harus diganti .. apatah lg dengan kekerapan turunnya hujan pada waktu ini .. 


tengah hari tu .. selesai .. cermin pun dah diganti ... 


kesimpulan nya .. aby syak , kerja ni dari kwn2 budak sebelah rumah..
sbb selalu kawan sebaya melepak di hadapan rumahnya ..
yg aby kuat syak nya, masa kejadian tersebut anjing dirumah tidak kuat salakan nya ..
sedangkan dalam keadaan biasa bila ada org luar datang, termasuk posmen dan lori sampah ..
salakannya memang amat kuat dan berpanjangan ..
masa pagi tu kurang salakan ..
mungkin anjing ni dah biasa dengan bau orang nih ..
waullahuaklam ..

mungkin rakan2 masih ingat pd satu entri lps dengan tajuk Kemalengan ..
kerete ni juga yang hilang 2 buah rim masa parking diluar kerana memberi ruang kpd jiran yg buat memasangan khemah perkahwinan ..

bersabar jer la ..

apapun, sempena bermulanya tahun hijrah yg baru ..
harapan aby moga kesemua rakan2 blog akan didalam lindungan dan keberkatan Allah swt dan ibadat tahun ini akan bertambah tambah dr tahun sebelumnya.
aameen 









17 comments:

  1. Salam Maal Hijrah buat Abby dan family....
    Semoga byk bersabar....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam maal hijrah utk naz dan familiy juga ..
      rasanya blh terlambat utk menyambut salam tu ..
      alhamdulillah , masih bersabar dgn dgn apa yg berlaku

      Delete
  2. Allahu..subhanallah..sampainya hati aniaya orang...
    Salam maal hijrah ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam maal hijrah utk PC juga ..
      rasanya blh terlambat utk menyambut salam tu ..
      tu sebahagian dari ujian hidup yg perlu kita lalui kan!!!

      Delete
  3. Allahu... memang dugaan betul lah kan... sabar je lah... skrg ni macam2 jenayah... nak parking kereta kat luar pagar @ dalam pagar pun tetap risau... moga pesalah akan terima hukuman nanti nya lambat atau cepat...
    nampaknya kena lebih berhati2 lepas ni bang terutama dgn org2 yg di syaki tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam jumaat atie ..
      stuju dgn ayat akhir tu ..
      berhati2 dgn org2 yg di syaki tu ..
      skrang klu tengok jiran sebelah n kwn2 dia lepak, hati akan bertanya yg mana satu pemecah cermin tu ..

      Delete
  4. Allah....ujian untuk kakang. Sabar yo kang...

    ReplyDelete
  5. salam aziela ..
    yup ziela .. bnyakkan bersabar dlm menghadapi ujian

    ReplyDelete
  6. what a cool photo.Excellent working
    http://www.auratrends.co.uk/
    http://grabbit.com.pk/

    ReplyDelete
  7. Salam aby,

    Saya pun ada experience mcm ni. Satu kena pecah, lagi satu kena pecah dan ragut masa kat traffic light. Sabar je la...

    Pandai2 la nanti the culprit tu jawab dikemudian hari...he he...

    Salam Maal Hijrah!

    ReplyDelete
  8. w'kum salam mijoe ..
    wahh .. klu sampai ragut, tu dah melalui saat yg mencemaskan tu ..
    ada yg maut disbbkan ragut ...
    apapun harap kenderaan tk jadi apa2 lps ni ..

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum tuan/ puan. Sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy sambung rumah,pasang tile,plaster siling,wayaring,waterproofing,bumbung,plumbing,mengecat,grill dan owning,porch keta,autogate,vinyl floor,wallpaper,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,kl,ampang,damansara,puchong,nilai,sepang,bndr sri putra. Hubungi sy d no 0192945175 or wssp sy di no 01129110298 (amir)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum tuan/ puan. Sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy sambung rumah,pasang tile,plaster siling,wayaring,waterproofing,bumbung,plumbing,mengecat,grill dan owning,porch keta,autogate,vinyl floor,wallpaper,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,kl,ampang,damansara,puchong,nilai,sepang,bndr sri putra. Hubungi sy d no 0192945175 or wssp sy di no 01129110298 (amir)

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum tuan/ puan. Sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy sambung rumah,pasang tile,plaster siling,wayaring,waterproofing,bumbung,plumbing,mengecat,grill dan owning,porch keta,autogate,vinyl floor,wallpaper,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,kl,ampang,damansara,puchong,nilai,sepang,bndr sri putra. Hubungi sy d no 0192945175 or wssp sy di no 01129110298 (amir)

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum tuan/ puan. Sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy sambung rumah,pasang tile,plaster siling,wayaring,waterproofing,bumbung,plumbing,mengecat,grill dan owning,porch keta,autogate,vinyl floor,wallpaper,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,kl,ampang,damansara,puchong,nilai,sepang,bndr sri putra. Hubungi sy d no 0192945175 or wssp sy di no 01129110298 (amir)

    ReplyDelete
  13. Malang tidak berbau....dah nak kena nak buat macamana...Geram betul tengok perangai budak budak nikan Aby....berani tak bertempat. Tak takut dosa ke hape....hish!

    Yelah nak tak nak kena tukar jugak cermin keta tu....musim jerebu tak pe jugak abuk jek masuk, kalau hujan, koyo ados dadi ney hihi

    ReplyDelete
  14. salam hainom ..
    lucu tenem ayat mu ..angger udan koyo adus .. hihi ..
    wong aren.. opo kenal doso pohola ..
    janji nay puas hatinay ..
    sabar wae la

    ReplyDelete