Monday, January 10, 2011

World Largest Toy Museum ...

hujung bulan December yg lps sempat juge datang ke penang ..
kali ni yg nak sangat kami singah adalah,
museum permainan terbesar di dunia,
terletak d Tanjung Bungah ...



penang .... semase di feri ..



berada di dalam museum.
mcm2 model watak filem dari thn 70han hingga la sekarang ..
sekadar berkongsi ape yg ada didalam kot2 klu pegi ke Penang,
boleh la singgah kt sini,
memang tk rugi bile kite masuk,

bagi peminat filem horrow



rase nye ramai masih ingat crite Child Play, watak patung bernama Chucky..



utk peminat filem terkini, watak2 mcm, Lords of the Ring



Pirate of the Caribbean



bagi budak2 pmpuan pule,
mcm2 jenis patung di pamerkan.
sampaikan naik pening depa ni tatap ...



utk budak2 laki plak ..
pastinye watak2 super hero ..




bagi yg senior mcm aby,
pasti watak2 ni mendatangkan nostalgia.
Gremlin .. dulu berkawan dgn awek yg mukanye mcm phoebe cates, heroin gremlin.
tp tk nak bg tau dia yg muka nye mcm phoebe,
dok habaq kt dia muka mcm gremlin ..



ET...
yg ni mesti ingat punya ...
ET phone home ..
mase tu Drew Barrymore masih budak lg ...



yg paling menarik buat aby,
pasti watak2 Star Wars, hampir sume crite Star Wars ni aby tengok..

ketika Dart Weder nak mati,
luke sklywalker nak tengok wajah Dart Weder di sebalik topeng nye..
sbb dart Weder ni dikatakan bapa Luke


askar2 dan robot star wars


Dart Weder...



Obiwan Kenobi,
yg kate2 keramat nye kt Luke,
"May Force Be With You"



R2 D2 dan Tri Scopio



watak2 dlm star wars ...



kesimpulan nye ..
klu datang ke penang,
museum ni boleh dilawati ..
bukan saje ianye mengasyikan anak2
malah mak bapak pun asyik sama kt dalam tu.

terlalu banyak model2 watak filem ..
tk larat nak paste ...

19 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Assalamu'alaikum aby

    Dalam semua yang aby paparkan ni.. kak sangat tidak suka watak child play tu..

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum aby...aby telah mendatangkan nostalgia kpd kami...huhuh..sungguh seronok zaman kanak2 kan hehehe

    ReplyDelete
  4. salam k werdah ..
    child play tu ..
    crita patung bernyawa ..
    aby pun geram juge dgn Chucky tu juge

    ReplyDelete
  5. salam sahrom ..
    zaman star wars, aby masih kt HSK lg ..
    zaman gremlin .. wktu aby melaram ..

    zaman Lord of the Ring dan Pirate of the caribbean .. zaman dah beranak ..

    sekadar teruja dgn watak2 tu ..

    ReplyDelete
  6. best..x pernh lg smpai sini..bse g pineng g batu feringgi..pstu g bukit bndera je..huhu

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum,

    Tahniah!!
    x dapat beli sumenya,
    tapi dapat tangkap gambarnya....
    ....bijak, bijakkk.

    ReplyDelete
  8. Salam aby,

    Kalau anak kakak dapat peluang mesti fulus melayang-layang tengok patung ala barbie tu. Kalau tengok paparan yg aby tunjuk memang fantastic.....

    ReplyDelete
  9. Salam Wak,

    Seperti kak werdah akak pun tak suka dengan 'child play' tu, rasa macam kejam sangat.

    Apa pun, seronoknya, jalan-jalan cuti-cuti malaysia.

    ReplyDelete
  10. salam kiwi,
    TQ ziarah blog aby ..
    sbb tu aby tk papar gmbo psl batu feringgi,gurney drive atau padang kota, sbb tu tempat2 biasa klu ziarah ke penang ..
    aby nak perkenalkan toy museum ni ..

    ReplyDelete
  11. salam AH,
    tk tau plak yg di pamer tu utk jual atau utk pertunjukan jer ..
    sekadar tengok pun ok la ...

    ReplyDelete
  12. salam k zakie ..
    agaknye klu masuk Toy'us'Rus jenuh fulus kuar beli mainan kot .. kt situ Barbienye pun berjenis jenis juga

    ReplyDelete
  13. salam k hanim,
    jalan2 cuti sekolah tu dah ketegori satu tuntutan sedari dulu lg ...
    sape lg nak bawak depa tu berjalan klu tk papanye sendiri ..
    tk gitu k hanim....
    memang watak chucky tu kejam...

    ReplyDelete
  14. Kalau lepas kat sini ,rasanya tak nak balik rumah dah....


    Tahap kesihatan dan kepantasan berjalan

    ReplyDelete
  15. SALAM,
    TAK PERNAH SAMPAI KE MUSEUM TU ! MACAM TAK PERCAYA PULAK, MUSUEM TU YG TERBESAR DI DUNIA

    ReplyDelete
  16. salam mie..
    maaf lambat reply.

    klu kesana kenala bawak bantal nanti ..
    he..he..

    ReplyDelete
  17. salam LF ..
    nanti klu ke penang,
    blh la lawat..
    agaknye mase star wars tu,
    LF tengah kt peringat ape,
    maksud aby, umur mase tu

    ReplyDelete
  18. aby..kata nak habaq kalau mai penang,nak pekena chat kueteow....:(

    ReplyDelete
  19. salam kamsiah ..

    makan juge char keoy teow pmtg pauh tu...
    cume ke bandar K tu singkat sangat ..
    dapat dok kt Homestay bartam Perdana,

    seorg hamba allah dari seberang jaya yg asalnye kami booking homestay tu, pd hari kami datang dia bagi org lain. hangin jer di buat nye ..
    tu yg carik2 dapat kt bertam perdana ..
    jauh dari K tu...

    tk pa esok ada lg ...
    akan naik lg ke sana juga ...

    ReplyDelete