Monday, December 24, 2012

Untung insan bernama Dato K ..



                                                         image dari google ..

salam rakan2 blog ..
bulan ni selain crita Ride Bantahan  superbike utk TV3, crita dato' K suami tersayang penyanyi tersohor  Siti Nurhaliza pun menarik perhatian aby .. Dato' K  mendapat kemalangan ketika menunggang motor Harley Davidson di  New Zealand. Di khabarkan akibat dari kemalangan tu Dato K telah mengalami patah bahu ..
dan Dato' Siti pula bila mendengar suami tersayangnya kemalangan terus terbang ke NZ utk menemani suaminya .. sebagai seorg isteri, sayang siti kt suaminya ...

yg buat aby tertarik sbb aby pun pernah melalui peristiwa yg sama ..
cuma aby tk la mendapat eksiden diluat negara ..
peristiwa tu berlaku pd th 2002, semasa aby  masih duduk diutara ..
aby datang ke KL utk urusan kerja ..
biasa klu ada urusan di KL mesti bermalam dirumah keluarga, di Kelang ..

pg hari tu, bersama warga kerja yg lain aby pun menaik motor utk ke KL ..
sampai disatu tempat ni.. bentuk jalan sama dengan mcm tempat aby, lebuh raya butterworth Kulim (BKE)
tiba2 fikiran aby mcm berada di BKE .. terus merembat mengikut sedap tangan memulas minyak ..
akibatnya, aby melanggar pembagi jalan tepi dan terus tercampak dari motor ..
yg ternyata disebabkan kelalaian kerana fikiran dan pandangan ditempat lain ..

pagi2 lg org terpaksa bawa aby ke hospital Tengku Ampuan Rahimah Kelang ..
selain dari luka2 ibu jari juga patah, terpaksa buat pembedahan utk memasukan besi ke dalam ibujari ..
masaalah nya aby tk nak bagi tau wf yg berada diutara tu ..
malas akan mendatangkan susah hati dan kerisauan ..
tp bila dihospital dah hendak keperluan asas seperti tuala, ubat gigi dan sebagainya, mahu tk mahu kena minta tolong adik beradik lain yg duduk dikelang utk menghantar nya ..
bila adik beradik tau .. terus bagi tau wf yg ada diutara ..
terus wf bersama dgn anak2 ambik flight utk menziarah dan bersama dgn aby ..
selama beberapa hari aby di hospital, beberapa hari juga wf bersama utk menemani ...

peristiwa kedua pd thn 2009 ...
aby kemalangan kereta di Karak hiway ...
kereta yg aby pandu memusing serta masuk kedalam parit dan terperosok kebawah slab kontrik parit ..
akibatnya .. wlupun tiada apa2 luka, tp tangan aby patah ..
di hantar org ke hospital Bentong ..
terpaksa hubungi wf utk menolong menguruskan keadaan aby yg dah tk leh buat apa2 di hospital Bentong tu.

tu yg bila berita dato' K eksiden dan mendapat liputan meluas ..
dgn tiba2 ingatan kpd 2 eksiden ni yg terpaksa melibatkan isteri utk bersusah sama datang balik ke ingatan ..
namun setiap musibah ada hikmah nya ..
mungkin kita tengah didalam krisis dengan pasangan kita ..
bila datang musibah2 mcm tu, krisis boleh dilupakan disebabkan waktu tu pasangan akan saling perlu memerlukan antara mereka, utk mengurus keperluan kita salah seorg hilang keupayaan utk sementara ...
kemesraan akan kembali timbul ...

mungkin rakan blog ada pengalaman sebagaimana Dato' Siti dan aby ..
menjaga dan dijaga oleh pasangan kita semasa ditimpa musibah ..
kot2 boleh sama2 berkongsi crita  ..
aby sedia mendengar ..

18 comments:

  1. Assalamu'alaikum aby

    Pernah satu ketika dalam tahun 86 suami ada membeli motor besar tapi tak ada pengalaman macam Dato' K.

    Kak pernah bonceng sekali dengan suami ke sekolah, takut sangat sebab lama sangat tak naik motor, sekali dengan anak sulong bukan main takut sangat. Tu je lah pengalaman naik motor besar.

    Motor tu pun dah dijual.

    ReplyDelete
  2. salam k werdah ..
    klu tahun 86 tu kira masih sihat dan aktif lg ..
    tu yg hb ajak naik moto ..
    kira alhamdullillah k werdah tk ada pengalaman mcm dato' K tu ..
    kira hb kak penunggang yg selamat ..
    moto besar hanya sekadar hobi ..
    sampai masa memang dijual ..

    ReplyDelete
  3. Kakak upah pun takut naik motor besar walau suka melihat aby. Kalau abang memang samalah macam aby suka.

    Pengalaman abang jaga kakak (itupun sebab bersalin) adalah tapi kakak jaga abang tak ada. Demam biasa adalah dan mintak-mintak tak mahulah... takut kakak.

    ReplyDelete
  4. Alhamdulilah..... so far tak de dan mintak dijauhkan....
    Jangan lupa baca doa naik kenderaan ye lepas ni Aby...he...he...

    ReplyDelete
  5. salam k zakie ..
    klu jaga takat demam, belum sampai ke tahap memandikan ..
    tp klu kena jaga sebab hilang upaya sementara ..
    mcm2 kena buat ..
    menguji kesabaran tuh ..


    ReplyDelete
    Replies
    1. Aby...bacalag blog Abil Fikri yg jaga wife dia yg tidak berdaya langsung...sangat respect dgn dia tu...

      Delete
    2. Dekat bloglist OKje... bawah tajuk Warkah Untuk Isteri

      Delete
    3. ok ... rasanya mcm tau jer title blog tu ..
      bukan ke pernah kluar kt Sinar Harian crita dia ni ..

      Delete
  6. salam hainom ..
    bukan takat baca doa kenderaan ..
    malah berkali kali membaca doa tu setiap kali ride ..
    yup ... harap harap dijauhkan ujian tu ..

    ReplyDelete
  7. Salam Bang...
    Hubby sy pun pernah accident jatuh motor..masa tu bawa motor biasa je RXZ..nasib baik takde apa2..luka2 kaki,lutut..dah lah jauh kt Kuching....lama jg nak sembuh..huuhu.. Alhamdulillah skrg ni dah tak pernah.. minta dijauhkan...

    ReplyDelete
  8. salam atie ..
    standard la klu jatuh motor ..
    tapak tangan, lutut, siku dan mendapat luka ..
    masa hubby kt Kucing atie dimana ..
    klu tk dapat tengok sendiri keadaannya pasti mendatangkan risau yg terlampaukan

    ReplyDelete
  9. salam aby
    Pemgalaman ta belumba di bt 3 suatu masa dulu byak mengajar ta supaya lebih bhati hati. Puas dah tegolek maut.alhamdulillah tak patah riuk sebab asas teknik dah di ajar terlebih dahulu.

    ReplyDelete
  10. salam TA ..
    aby pum bekas pelumba litar bt 3 juga ..
    pernah berlumba bersama Pang yoke yu atas panggilannya YY Pang ..
    Kuan Meng Heng pula waktu baru nak ceborkan dalam perlumbaan ..
    boleh kami ketuk2 kepala dia ..
    sbb masa tu aby dari penang sama dgn KMH ni ...

    tp hebat2 Rossi, Lorenzo, pedrosa atau Stoner ..
    angger orak terkawal motonay ..
    tibo jugak kan ..
    hu..hu...
    kt sini ada juga entri gambar2 dulu masa kt litar ..
    nanti aby bagi link dia ...

    ReplyDelete
  11. harta dan pangkat mengubah keadaan..

    ReplyDelete
  12. salam kamsiah ..
    mengubah kehidupan fisikal tk pe ..
    namun jgn sekali sekali mengubah pengabdiannkita kpd Allah swt

    ReplyDelete
  13. Walaupun n3 dah thn lepas tapi nak komen gak (dasar banak komen) hehe, saya pernah jatuh motor tahun 2002 kat balakong, tapi motor kris aje, hehe, saya langgar lori, bukan lori langgar saya, dan yang datang tolong saya adalah musuh saya (anti dia sebab dia ramai tul gelpren), yang akhirnya jadi En. Suami saya. Hehe

    ReplyDelete
  14. Slm mFm
    Tu yg d kata hikmah d sebalik satu kejadian, kemalangan yg mngeratkan sehingg ke jingjang pelamin. Semoga brkekalan smpai akhir hayat

    ReplyDelete