Monday, March 25, 2013

F1 Sepang 2013 ... kurang Ummmmphhh


salam rakan2 blog ...
seperti thn lps .. pasti aby akan buat entri pasal F1 yg berlangsung pd hari Ahad yg lepas ...
kebanyakkan surat khabar hari ni menulis yg F1 yg baru ni adalah yg hebat ..
dengan kehadiran penonton yg paling ramai , melebihi 120,000 penonton ...

seawal pg ahad tu aby dah datang ke Litar Sepang ..
datang ke sini ride jer.. sbb nak beli sticker parking .. sbb kelaziman, klu kita tidak ada sticker parking..
kereta kita tidak akan dibenarkan masuk ke kawasan litar ..
bila ditempat penjualan tiket .. aby dibagi tau .. utk thn ni ..mereka guna cara lain .
tidak ada sticker klu parking dikawasan pokok kelapa sawit ..
hanya bayar rm 30/ per entri ..
tp tempat2 yg eklusif ( yg dekat dengan Grand Stand ) parking berharga RM 200 dan RM100 utk dua hari,
tertakluk pd jarak dekatnya dengan Litar ..
pada hal dulu cuma RM 50/ utk 3 hari parking ..
masa berubah .. tranformasi harga parking ...
lps tu balik la rumah utk ambik Nad ... 


sampai ke litar sepang lebih kurang pukul 1.30 tengah hari ..
deratan kenderaan nak carik parking ...


parking ni adalah yg paling dekat dengan Grand Stand F tempat aby duduk ..
parking bersticker utk tempat ni adalah RM 100 utk 2 hari ..
tp nak buang duit RM100 utk hanya beberapa jam .. tk bebaloi la ..
tu yg ambik parking di ladang kelapa sawit jer .. RM 30/ ..
yg bestnya tempat ni .. ianya dekat dengan jalan besar .. kira tempat parking yg belah penghujung  ..
bila tamat race nanti tk perlu bersesak panjang .. sbb dah dekat dengan jln besar ..


lps parking ambik transit bas utk pergi ke lobby Main Grand Stand


tiba dihadapan Main Grand Stand ..


didalam main Grand Stand ..
masa kt sini Nad ckp kt aby ..
"napa F1 kali ni tk meriah "
tk ramai org mcm yg lepas lepas ...
memang betul cakap Nad ...
F1 kali tk meriah ...


selalu bendera Ferrari berkibar megah di tiang2 bendera yg tinggi ..
geng2 badut ferrari ni pun sentiasa aktif ..
tp kali ni .. tengok depa ni pun mcm tk de mood ..


gerai2 Team Merchandise tk banyak ..
banyak ruang2 kosong ..


tengok saja keadaan nya yg agak lengang ..
memang cukup berbeza dengan thn yg lps ..
dimana kita nak berjalan pun susah ..


ambik tempat di Grand Stand F ..
yg baju oren tu Nad ..


suasana dalam Grand Stand tempat aby duduk ...


pandangan depan dari tempat kami duduk ...




kereta2 tengah mengambil tempat utk memulakan perlumbaan ...

                   
gambar bawah image dari google ...
kereta2 dalam kedudukan utk memulakan perlumbaan ..
yg belakang tu la Grand Stand F tempat aby duduk ...
           
                                      
         
yg buat aby hilang mood tengok race ni ..
Fernando alonso terkeluar se awal kedua ...
                  

                                            ( gambar atas dan bawah image dari google )

                               
hilang mood terus bila ayam tambatan ferarri ni terkeluar ..
tidak ada pencabar kuat utk Vettel ...
                                               
                                    

image ni la takat yg aby ambik ...
wktu ni layan jer la race ni ..


dominasi drpd Red Bull ..
tempat pertama dan kedua dapat kt depa tu ...
berita hari ni semua marah kt Vettel sbb mengingkari arahan majikan nya utk tidak memotong rakan nya yg dihadapan .. sbb majikan nya takut seandainya ada persaingan antara rakan ditakuti akan berlaku perlanggaran antara rakan sepasukan ...
di N3 Demam F1 bermula yg lepas, aby kata yg aby tk suka pd Seb Vettel ni ..
harini .. semua marah kt dia sbb tamak sangat nak jadi juara ...


di N3 yg sama aby pun kata yg Lewis Hamilton adalah calon Petronas Mercedes yg tepat utk menggantikan Micheal Schumacher .. ternyata satu pelaburan yg benar .. Hamilton menamatkan perlumbaan ditempat yg ke 3, diikuti oleh rakan sepasukan yg dapat tempat ke 4 ..

                                                            (image google)


komen aby ....
F1 2013 .. kurang ummpppphh ..
baik dari segi perlumbaan mahu pun kehadiran ..
entah mcm mana paper melapurkan kehadiran kali ni adalah yg tertinggi aby pun tk tau ..
Gerai Merchandise tk banyak ..
diMain lobby org tk ramai ...
main Grand Stand pun banyak ruang kosong ...
yg buat lg tk best ...
tidak ada fenomina cuaca luar biasa kali ni ..
straight forward race ..
dah tu race antara rakan2 sendiri ..
1-2 utk red bull
3-4 utk petronas  ...
selalunya  .. habis race dan keluar dari jam kena solat magrib di Masjid Sepang ..
tp utk kali ni ...
magrib dah sampai rumah ...
apapun tahniah utk Vettel, Webber dan Hamilton ..
utk Kimi dan Alonso ..
ada banyak lg race utk tebus kehampaan.

link utk F1 2012 ..
http://satuperlumbaan.blogspot.com/2012/03/f1-sepang-2012-memang-besttttt.html

link utk F1 2011 ..
http://satuperlumbaan.blogspot.com/2011/04/f1-sepang-catatan-lensa-ku.html

klu bandingkan dgn gambar masa F1 2011 ...
memang jauh meriahnya dgn tahun tu ....

2010 ..
hari race berlepas ke Sarawak ... Tiada entri F1..
hu..hu...

10 comments:

  1. saya baca dlm paper,kehadiran penonton lbh ramai th ni berbanding th lps...ya ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kamsiah ...
      Tk tau kamsiah ...
      Klu bndging dgn gmbo seblm thn ni, yg seblm ni lg meriah nampaknya

      Delete
  2. Salam aby

    Tak ada umph ya tahun ni.. anak bongsu kak dah habis belajar dan kini ada bersama-sama kak, tapi tak dengar apa-apapun daripada dia lagi tentang F1 ni..tak seperti 4 tahun lepas. Dah hilang minat kut.

    ReplyDelete
  3. Salam k werdah,
    Pnganjuran ttap best. Cume sebagai org yg regular dtg ke litar tiap kali prlumbaan, F1 kali ni tk seseronok musim yg lepas. psl anak kak tu, mungkin juga minat dia kt F1 dh kurang

    ReplyDelete
  4. Jumpa CT Nurhaliza tak? haha
    Datok K tak baik lagi....so memang tak delah tu.....
    ramai jugak yang pergi yeh Aby..... OKje bila tah nak pergi! Dulu masa keje ada jugak contractor sponsor tiket F1 tuk company... tapi tak pernah ambik pun...

    ReplyDelete
  5. salam hainom ..
    CT nurhaliza tk jumpa ..
    tp city link jumpa la ...
    he..he..
    klu artis, thn lps masa motogp nampak alif satar dengan seorg awek .. sibuk la Nad tunjuk bila nampak si alif ni .. sbb nampak artis .. klu diimbas thn2 yg lps ada juga nampak artis ..
    masa thn 1999 nampak halim othman dgn abby ...
    lain kali klu ada kontraktor nak bagi tiket .. ambik jer

    ReplyDelete
  6. wah bestnya tu.. saya tak pernah lagi ke tempat sebegini.. ada keinginan gak. En Suami pun ada ajak.. :)

    ReplyDelete
  7. Salam mfm ...
    Klu tnggu F1 lambat lg. Dtg la masa motogp ujug thn ni. Tk kurang best nya juga

    ReplyDelete
  8. Park and Bike di sebelah F1 Circuit..www.gelenggang.com

    ReplyDelete