Saturday, November 2, 2013

Bila kena jaga kucing Sendiri ..

salam hujung minggu rakan2 blog ..
agaknya apa program kawan2 hari ni ..
kpd rakan2 yg ambik cuti esok utk disambung terus 4 hari,
aby ucapkan selamat bercuti panjang ..

utk tiga hari ni aby jadi penjaga kucing ..
wf dan anak2 terlepas ke Langkawi ..
asalnya masa cuti panjang ni yg kebetulan klas pembelajaran aby pun tiada pd hari ni,
kami dah rancang utk keLangkawi ..
tp mcm dientri yg baru ni psl Kesibukan yg Terlampau .. kerja2 masih belum siap sepenuhnya ..
tinggal sedikit yg perlukan penambah baikan ..
so .. gunakan hari cuti ni utk bekerja,
yg dah plan ke Langkawi tu ..
biarla mereka teruskan, biar aby kt umah saja ,
menjaga kucing2 kt umah ni .. tk perlu kami panggil org utk jaga dan bersihkan lepasan2 kucing2 ni

lama tk cerita tentang kucing diblog ni sejak ada blog kucing sendiri ..
ni la diantara kucing2 yg ada dirumah ..
lps kerja pembersihan dan mengemas apa yg diselerakkan kucing2 ni ..
baru bagi makanan  ...


berebut makanan tuu ..


seronok tengok depa makan ..


yg kerap bertandang ke blog kucing aby,
pasti kenal sapa ni,
Melody ..
hari sabtu ni ada cat show di Komplek Kraft, Jln Conlay ..
Melody ada penyandang juara utk kategori
LongHair Female Spay Cats ..
ni link nya .. 


ni ..Dang Anum ..
adik kpd Mel .. belum pernah dianta utk Cat Show ..

o

yg ni Jeniffer ..
juara bebrapa show juga ..
yg paling glamer pastinya diMAHA internasional catshow .
ambik hadiah dari Pak Menteri Noh Omar lg ..
(menteri Kementrian Asas Tani pd wktu tu)
linknya


Mirosia ..
engko kena rehat kejap ..
lps melahikan anak .. bg bulu lebat balik ..
lps tu boleh join cat show balik ..


ini la sebahagian dari banyak lg ekor yg ada ..
letih juga membersihkan sendiri ..
selalunya akan dibuat secara ramai ..
wf dan anak2 ada tugasan sendiri dalam penjagaan kucing2 ni ..

apapun
esok adalah hari terakhir tahun 1434 hijrah ..
crita dan semangat qurban nabi Ibrahim masih lg tebal dihati ..
lusa qurban Nabi Muhammad plak ..
bersama Saydina Abu Bakar dan org Islam yg lain ..
berkorban meninggalkan kampong halaman nya di Mekah utk berhijrah ke Madinah 
didalam usaha menegakan mengembangkan ajaran islam ..
sama kita dapat menfaatkan hari terakhir esok dengan membaca doa akhir dan awal tahun ..

utk rakan2 semoga tahun hijrah yg baru ni akan menjadi lebih baik dan bertambah juga ilmu agama didalam diri kita ..
insyaallah 

24 comments:

  1. comel2..gebu2..nama pun bkn main lagi ya...dang anum tu klasik sgt namanya hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kamsiah ..
      bukan nama anum jer yg ada ..
      Nadim, Teja, Tuah pun ada ..
      tp yg paling glamer pastinya
      Shah Rukh Khan ..

      Delete
  2. penat dan letih yang membahagiakan pastinya..pastinya Allah kurniakan rezeki dan kegembiraan melimpah ruah..amin..tak jemu singgah blog ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam PC ..
      moga doa PC diperkenankan Allah swt..
      tq atas kesudian singgah diblog ni ..

      Delete
  3. Salam aby


    Kalau dah minat memang tak ada masalah membela kucing kan..di rumah ni dah lebihkurang 2@3 tahun tak bela sejak 2 ekor kucing kesayangan pergi.

    Sekarang ada ura2 nak membela semula. Sedang book daripada seseorang. Menunggu besar sikit sebab masih menyusu. InsyaAllah xlama lg boleh bawa ke rumah tapi seekor sajalah. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam k werdah ..
      semoga kehadhiran kucing tu nanti dapat menggembiran semua ahli keluarga kak ..
      sedih juga klu kucing kesayangan hilang kan

      Delete
  4. Salam aby.wah byknya kucing aby.cantik2! Semua cantik.sabtu brapa hb cat show?nak gi tgk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam TJ ..
      memang banyak meow kt rumah tu ..
      yg kt gambar cuma sebahagian kecil jer ..
      cat show tu 9/nov ni, hari sabtu

      Delete
  5. Replies
    1. salam naz ..
      yup .. memang gebu2 ..
      tp letih juga nak maintain mcm tu ..

      Delete
  6. Kucing-kucing ada yg jaga nak bagi makan. Yg tukang jaga kucing tu siapalah yg memasak utknya? Mesti makan luar, tak pun goreng telur atau makan maggi ajelah ni hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kz ..
      wes bioso banget mangan neng luar ..
      angger mak mertuo orak masak ..
      mangan neng luar waeh .. telung dino kiyer mangan neng luar waeh la

      Delete
  7. Yelah lama tak gi blog kucing Aby tu ...kakau anak seng cilik kueey sukaklah ndelok kocing....meneh meneh kocing ayu ayu koyo kueey...
    Hehe....kira tgh berhoneymoon lah ni yeh tak yah gi kelas....
    Dak kangen koro bojo ney?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam hainom ..
      orak enek klas pun sedino waeh ..
      simpen la seekor utk anak seng cilik ..
      okor takat turo dewei rong bengi
      orong teko kangen la ..
      he..he..

      Delete
  8. cantik nyer kucing. Ni konfem makan pon special. X bleh kasi sebarangan kan?

    ReplyDelete
  9. salam SS ..
    yup .. tang makanan tu memang kena jaga betul ..
    tk sesuai boleh cirit .. lebih terok lg .. klu tk kena dengan selera depa tu ..
    tk disentuh makanan yg disua tu

    ReplyDelete
  10. noe minggu lepas..ke kelantan..g anta anak buah kahwin...letih yg amat...
    Mirosia tu ganas sungguh muka dia..spesis idung pesek la katakan..hehehe...dekat nnk sama muka dang anum n mel...bulu je warna lain...bab2 bersih ni...mmg tugas noe la...dah jadi rutin harian...

    Amin .... semoga kita menjadi lebih bertakwa kepadaNYA

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam noe ...
      anum dan mel berbeza dgn miro hanya dari hidungnya ..
      tu yg membezakan kucing2 ni .. hidung penyek dalam klas pedigree manakala mel dan anum dalam kla HHP (household pet)@kucing biasa ..
      bila suma ada, aby hanya buat sebahagian pembersihan jer ..

      Delete
    2. ooo...so anum, mel n miro tu dari spesis yg sama la...beza dari klas jer....

      Delete
    3. miro, pure persian, tu yg dia ni pedigree cat ..
      mel dan anum tk dalam pure persian ..
      tu yg dalam ketegori HHP ..

      Delete
  11. Assalamualaikum aby...

    Wow cantik2 semua kucing...kalau sy tak rajin jaga kucing byk2 mcm tu...

    ReplyDelete
  12. salam saridah ..
    klu dah banyak mcm tu ..
    kerajinan kena dilipat gandakan ..

    ReplyDelete
  13. Cumey2 danbgebys2 semuanyaa.. geram teman nengok.. hu3

    ReplyDelete