Wednesday, November 6, 2013

Mee Bandung Muar, Ride

salam tahun baru hijrah rakan2 blog ..
semoga dengan kedatangan tahun baru serta dengan peningkatan umur ..
dapat kita menfaatkan diri dengan penambahan ilmu ugama ..
klu kita tk mampu buat hari ini lebih baik dari semalam,
setidak tidaknya kita mampu buat tahun ini lebih baik dari thn sebelumnya didalam penambahan ilmu ugama.
semoga demi masa, kita tidak tergolong dalam orang2 yg rugi ...

dalam entri sebelum ni aby cerita yg aby 'home alone' sbb wf dan anak2 pergi ke Langkawi ..
sabtu, ahad dan isnin, bekerja .. demi hendak menyiapkan tugasan yg diamanahkan kepada kita ..

hari selasa .. cuti sempena Maal Hijrah ..
menjelang hari selasa .. call kwn2 yg pernah ride bersama ..
dengan pertanyaan "tk de program ride ke dalam cuti panjang ni"
rupanya lontaran pertanyaan aby telah menjadi suatu yg menarik utk depa2 ni ..
dalam masa sekejap jer beberapa kwn terus ON dengan cadangan tu ..
program one day ride, keluar pagi, petang balik ..
destinasi .. Mee Bandung Muar ...   


seawal 8.00 kami telah berkumpul di RnR seremban ..
selalu bila Ride memang suka keluar awal pg ..
sbb nya, sebelah pg tiada angin, masih fresh, kereta kurang ..
wktu ni la dapat merasa Ride 'full throttle' 
yg menariknya .. ketika disini kami jumpa satu kumpulan konvoi ride juga ..
cuma depa ni nak pergi ke JB utk tujuan bertahlil dan memberi sumbangan atas pemergian seorg rakan mereka ketika kemalangan semasa motogp ..
bila tanya berapa umo kwn mereka tu ..
jwb mereka, umo 25 thn ..
innalillahi wainnailaihi rojiun ...


second stop ..
di RnR jejentas Air Keroh ..
kt sini kami betembong dengan konvoi yg hendak ke Muar juga ..
ramai depa ni .. sedangkan kami cuma ber enam jer ..


third stop ..
di Muar, kedai Mee Bandung Abu Bakar Hanipah ..
dikata kedai mee bandung ni la yg paling femes diMuar ni ..
yer ke???



menikmati mee bandung dikedai tu ..
ambik meja diluar .. berangin sikit ..


kreta official kedai tu  ..
wah .. klu since 1930 kira hebat la resipi dia ..


peramah tuan kedai ni ..
ditunjuk kt kami sapa pengasas resipi mee bandung tu ..
dari tok neneknya hingga la ke dia ..


keratan2 akbar tentang kedai nya ..


gambar2 penyunjung yg femes2 di tampal pada dinding ..


permintaan dari tuan kedai minta kami bergambar dengan dia ..
dengan kata2 .. sebarkan kan la kedai pacik ni ke kawan2 ..
aby pun jwb .. nanti saya sebarkan utk satu dunia tengok kedai pacik ni ..
kira .. aby dah laksanakan la ..


lps tu lepak2 di pantai Tanjung Emas ..



cantik juga pantai nya .
bersih, indah dan sejuk mata memandang ...



on the way baik .. di Merlimau,
hujan mula turun .. berhenti kt satu kedai ni ...
lama juga hujan nya .. lebat plak
lama jugala kami lepak kt kedai ni ..
bergelas2 air kami minum ..
air speselnya .. Air bandung Soda ..


bila hujan mula lebat ..



mcm biasa ..
berhenti di RnR jenjentas Air Keroh ..
ber salam salaman sebelum kami balik kedestinasi sendiri ...
kt sini pun bertembong dengan grup konvoi juga ..



bergambar dulu sebelum bersurai ...


wlupun satu short ride ..
tp satu kepuasan kt suma kwn2 ride ..
sbb sume skill penunggang seimbang ..
top speed, mencelah, jalan ladang ..
sume nya sama seiring ..
tk ada gangguan terpaksa menunggu disebabkan ketinggalan dibelakang ..
tu yg buatkan cepat ride ni, 
magrib dah solat dirumah ..
wlupun lama juga masa terbuang ketika terteduh diMerlimau 




disebabkan hujan ..

30 comments:

  1. Salam bang...
    seronok nya dpt juga ride bersama kawan2 kan sempena cuti..
    adui! mee bandung tu tak kan jumpa kt sini...sedapp..kena tunggu balik sana br cuba cari...hehe
    Salam Maal Hijrah bang:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam maal hijrah utk atie sama ..
      bila datang kesemenanjung nanti boleh la bertandang kekedai ni ..
      muar dgn Melaka tk jauh ..
      blh cuba mee bandung ni ..

      Delete
    2. InsyaAllah bang..masa balik raya hari tu, tak sempat sgt nak jenjalan..sibuk dgn aktviti keluarga....:):)

      Delete
    3. klu raya, memang kena utamakan aktiviti keluarga kan!!!
      apatah lg bila sesekali balik ..

      Delete
  2. Kedai yang dikata femes tu, sedap ke mee bandungnya kang? Selamat Tahun Baru yo kang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam aziela ..
      sedap tu subjective kan ..
      tp kira rasa sedap juga la ..
      ziela blm makan dikedai tu lagi ke?

      Delete
  3. skang ni mmg dah ramai sgt kut ada geng2 motor ni...klu masa cuti tu...kt hway...mesti la ada jumpa geng2 moto ni...apa2 pun semoga berhati2 dijalanraya...noe tak pegi lagi makan kt sana tu....femes la kedai tu...siap masuk paper....kat sini...ada la makan mee bandung muar tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam noe ..
      berpandukan kpd liputan dalam akbar, pasti nya kedai ni spesel sket kan ..
      memang bila cuti2 banyak program2 ride, klu nak ramai ikut aktiviti club moto, tp klu dgn kwn2, tk perlu la ramai sangat, lebih mudah bergerak

      Delete
    2. salam aby...lately kerap plak dengar riders yg guna moto berkuasa tinggi accident n meninggal dunia...

      Delete
    3. yup noe ..
      yg terbaru dengar kt berita yg eksiden di Karak hiway ..
      memang kadang masa ride laju tu menakutkan juga ..
      kena Zero defect .. klu sligh mistake, meaning disaster ..
      klu pelan nanti kena tinggal ..
      laju ... memang high risk ..
      kena extra precaution ..

      Delete
  4. Adoii aby...teringin lak nak makan mee muar tu huhuhu

    Best nyer bila convoi reramai.. Rasa nak test bawak moto aby ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mysha ..
      klu teringin, turun jer muar ..
      boleh makan berpinggan pinggan .. he..he..
      blh jer klu nak test bwk ..
      hu..hu...

      Delete
  5. Assalamualaikum aby...

    Salam Maal Hijrah...jauhnyer sampai ke Muar nak makan mee...sebenarnya di kl pun ada mee bandung Muar ni...iaitu di sebelah restoran Haslam di hadapan Hospital Tawakkal...

    ReplyDelete
  6. salam saridah ..
    sebenarnya tempat yg saridah kata, kawasan kerja aby juga, sesekali makan juga direstorah Haslam tu .. sbb aby kerap juga buat kerja di IPR tu (institute Perubatan Respiratori) yg ditepi roundabout bulatan Pahang tu.
    salam Maal hijrah utk saridah sama ..

    ReplyDelete
  7. Ohhhh kangen ney kambek Muar.....
    Wes entok ndelok Nasir Wahab....ngopo kok wani gambaran.....hehe...
    Aby tu bukan pantailah....sungai...hehe
    ye betul.....kedai ni mmg femes dari okje kecik....yg buat air org cina, kira mcm share partner le.....tp tu dulu le ....sekarang tak tau....lama dah tak makan kat situ.....Makan Sate Muar tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam hainom,
      betul la tu, tanjung Emas tu bukan pantai ..
      tp muara sungei .. benak betul aby tk dpt bezakan pantai dengan muara ..
      yup . kat kedai tu airnya memang cina yg buat .. kira konsep kopitiam.
      kira dh lama juga kedai tu yer ..
      iso ngagak ke Nasir wahab seng endi ..
      hu..hu...

      Delete
    2. Hehe...ndewekkan pakar telek....merem pun entok neko reko hehe

      Delete
    3. angger nedok usah merem matanay ..
      enggo tangan nay ngeragapii ..
      he..he..

      Delete
  8. Mee rebus dia memang dah femes abe.
    Kalau kami biasa panggil tempat lepak tu tanjung aje abe. Kalau malam best sebab tak panas boleh makan-makan. Anak-anak boleh main.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kz .
      bagus utk bersantai kt Tanjung tu ..
      masjid pun dekat jer ..
      senang nak tunaikan kewajipan ..
      bila azan, jelas masuk telinga ..

      Delete
  9. salam kang aby
    Terima kasih sudi mampir.
    Tak sabar rasanya nak ride koyo kakang aby.. Ta sabar je ni. Masa menyemburi daku dan masih ada tanggungjawap yg perlu ta lunaskan dulu,

    Tapau 1 buat ta leh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam TA ..
      alon2, insyallah angger wes lapang ..
      keno la ride dholan2 ..
      terima kaseh mampir

      Delete
  10. Salam maal hijrah aby

    Pernah sekali singgah di Muar untuk rasa mee rebus tapi bukan di kedai yg aby singgah ni. Memang tak mengecewakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam maal hijrah utk k werdah sama ..
      kt muar memang tempat mee bandung sedap2 kot ..
      tu yg bila makan tk mengecewakan ..

      Delete
  11. Replies
    1. salam atie ..
      hari ni kt hsp cameron highland ..kena jumpa JUHN sana

      Delete
  12. Bestnyeee.. suka gak konvoi tp oenat kan aby..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam TB ..
      penat tu biasa la ..
      penat mcm basuh baju guna tangan jer ..
      he..he..

      Delete
  13. salam bang..singgah lagi...masih busy ye??? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam atie ..
      biasa la atie ..
      lari sana lari sini ..
      TQ kerana sudi singgah

      Delete