Sunday, March 8, 2015

KeMalengan

salam rakan2 blog ..
moga semua dalam keadaan sihat dan ceria dihari isnin ni ..

cerita ni berlaku minggu lps ..
kisah bermula bila jiran depan buat majlis kenduri kahwin ..
biasala duduk di taman perumahan, bila buat pemasangan khemah,
mesti kenderaan kita kena parking kt luar ..

begitu la dengan jiran depan kami,
majlis hari ahad, pada jumaat petang pemasangan khemah bermula ..
malam sabtu tu, memandangkan kerusi meja belum diletak,
wf ingat nak letak keretanya didepan rumah,
tp jiran kami kata jgn parking didalam sbb mereka nak turunkan barang2 ..
ok la, aby kata kt wife, park di luar dengan krete2 lain ..


pagi sabtu tu, wf  keluar,
tiba2 dia  kembali ke rumah dengan angin sangat ..
katanya lps dia start krete, masuk gear kerete tk bergerak,
tp terasa mcm kerete senget ..
bila dia keluar dan tengok2 kenapa kereta senget ..
didapati 2 roda sebelah kiri hilang ..
sebelah kiri ni menghadap kebun,
sbb tu bila ada org buat kerja penanggalan, 
orang lain tk akan perasan ..


pagi tu juga wf lepaskan kemarahannya kt jiran depan sbb 2 buah kereta jiran depan diletak dalam khemah tp kereta dia tidak dibenarkan masuk ..
menyebabkan 2 buah rim nya hilang ..

wlupun hati saya geram juga ..
tp kena bersabar la .. kwn tu nak buat kenduri ..
kereta pula hari ahad nk guna utk pergi kerja ..
esoknya hari ahad ..
hari sabtu tu juga kerja penggantian rim dan tayar harus diselesaikan ..

tu la kerja Maleng Bajingan ..
mengambil barang orang tnpa ada rasa belas ..
ni yang dikatakan wrong place at wrong time,
kali pertama park kt luar ..
terus kena kebas ..
utk maleng ni pula ..
mungkin dia round utk cari rim jenis krete ni ..
bila nmpak terus dah jd rezeki dia ..
sbb dalam banyak krete yg dipark sepanjang jalan tu ..
krete wf yg jadi sasaran ..

petang tu juga ..
penggantian rim baru di buat, terpaksa tukar 1 set, 4 unit sbb 2 unit utk model yg sama, tiada ..
kesimpulan nya ..
bersabar dgn ujian tu ..
wlupun kita blh berjumpa jiran dpn minta dia biayai setengah dari kos tu sbb kita beralah dgn majlis dia, dia harus bertanggung jawab juga dgn kesan yg diterima dari jiran2 yg beralah dgn dia ..
akhirnya ...
tanggung jer la sendiri



17 comments:

  1. Aduhhhh....set baru... larang la yo kangg... Hikmahnya, ada sport rim baru...yeayyy. Tp, mmg ada jiran2 yg x bertimbang rasa mcm ni. Saya rasa kalau Adam.kawin 15 thn lagi, buat di dewan jer la kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam aziela ..
      samala dgn saya , klu buat kenduri kahwin utk anak, tentu saya buat kt dewan, tk menyusahkan jiran2 lain ...
      betul la .. ada alasan utk sport rim baru ..
      huhu ..

      Delete
    2. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
  2. Aduhai kesiannya... malang sungguh tapi rasa tak puashati tu ada sebab jiran lain boleh pulak parking kat depan rumah.... hmmm panas lah dengan jiran tu lepas ni kan... mudah2an ada rezeki lain akan datang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam najib ..
      wlu pun ada rasa tk puas hati ..
      simpan aje demi kebaikan berjiran ...
      betul tk

      Delete
  3. sbb tu ada pepatah...jiran sepakat membawa berkat hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kamsiah ..
      betul la tu ..
      klu org jawa, balik kenduri akan dibekalkan berkat ..
      hihi

      Delete
  4. salam aby...

    maleng tu ape? hehehe...boleh plak jiran tu parking depan tu...cakap x serupa bikin ni...sudahnya aby yg jadi mangsa...rim tu jenis canggih n mahal .... tu yg menarik minat maleng bajingan (betul ke)..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam noe ..
      yg pasti noe bukan org jawa atau banjar ..
      sbb keduanya klu pencuri di panggil Maleng
      maleng bajingan tu mcm
      pencuri berdebah la ..
      hihi

      Delete
  5. Wes arek kenang, arek kepriey.....seng sabar waeylah kang.....
    Arek dak arek eceh ney mentulah yor .....
    Kadang tu nak bagai tahu mintak tong tong separuh kat jiran yg mantu tu pun malu yek... At last kena tanggung sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam hainom ..
      memang niat hati nk minta tong2 separuh ..
      tp maykirkay wong kuwi lps ngwey kenduri ..
      yor okeh enggo duit ..
      melas pulak .. tanggung dewey wae la

      Delete
    2. Mampir sedelok.....
      Apiklah koyo kuwi.... Jenengan ney pun jiran yok. Nggawey apik nang wong dak rugi opo opo....

      Delete
    3. bener omong ngay riko ,
      Nggawey apik nang wong dak rugi opo opo....

      Delete
  6. Saam kenal dari Che Mid ya. Wah geng se Jowo ni..best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam che mid ..
      salam perkenalan juga ..
      tq ziarah blog aby ..
      insyallah nanti aby balas ziarah

      Delete
  7. Salam singgah,
    Kalo diana....dah nangis woooo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam diana ..
      salam perkenalan ..
      tq ziarah blog aby ..
      jgn nangis .. malu ditengok org ..
      huhu

      Delete